Εκλογές ΗΠΑ: Ο δημογραφικός «χάρτης»

Εκλογές ΗΠΑ: Ο δημογραφικός «χάρτης»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το προβάδισμα 11 μονάδων που διατηρούσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση μεταξύ των ανδρών εξανεμίστηκε φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία των exit polls που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ». Οι δύο υποψήφιοι υποστηρίχθηκαν σχεδόν εξίσου από τους άνδρες, ενώ ο Τζο Μπάιντεν διατήρησε το προβάδισμα με διψήφιο ποσοστό μεταξύ των γυναικών, που είχε εξασφαλίσει η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον, το 2016.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει σαφές προβάδισμα μεταξύ των νέων έως 29 ετών, λίγο μικρότερο προβάδισμα στις ηλικίες έως 44, ισοψηφεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στις ηλικίες 45-64, ενώ ο Τραμπ προηγείται ελαφρώς στις ηλικίες άνω των 65. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από τον κορωνοϊό παρέμεινε πιστή στον Τραμπ, παρά την καταστροφική διαχείριση που κόστισε τη ζωή πάνω από 230.000 Αμερικανών. 

Συνολικά πάντως, το προβάδισμα του Μπάιντεν μεταξύ όσων δήλωναν ως πρώτη τους ανησυχία τον κορωνοϊό είναι σημαντικό, ενώ ανιστρόφως, ο Τραμπ κυριαρχεί μεταξύ όσων δήλωσαν ως πρώτη τους ανησυχία την οικονομία. 

Μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων η επικράτηση του Μπάιντεν ήταν συντριπτική, ενώ ο Μπάιντεν κέρδισε και στους ισπανόφωνους, αποσπώντας δύο στις τρεις ψήφους της κατηγορίας αυτής, όπως παραδοσιακά συμβαίνει με τους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος. Πίσω από αυτό το συνολικό ποσοστό, ωστόσο, κρύβεται μια ιδιαίτερα επίπονη για τον Τζο Μπάιντεν μετατόπιση ισπανόφωνων ψηφοφόρων υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Φλόριντα. Με τη βοήθεια συστηματικής εκστρατείας παραπληροφόρησης στα ισπανικά, η οποία διήρκεσε τέσσερα χρόνια, ο Τραμπ χαρακτήριζε το Δημοκρατικό Κόμμα και συγκεκριμένα τον Τζο Μπάιντεν εναλλάξ ως κομμουνιστή τύπου Κάστρο ή ως σοσιαλιστή τύπου Τσάβες. Επιπλέον, όταν οι επιτελείς του Δημοκρατικού Κόμματος ξεκίνησαν την εκστρατεία τους στη Φλόριντα διαπίστωσαν ότι ο Τραμπ είχε ήδη προηγηθεί, στέλνοντας συστηματικά τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για συναντήσεις με εκπροσώπους των ισπανόφωνων της πολιτείας.     

Μορφωτικό επίπεδο

Ως προς το μορφωτικό επίπεδο, οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προτίμησαν σε μεγαλύτερο ποσοστό τον Μπάιντεν, ενώ μεταξύ των αποφοίτων των υπόλοιπων βαθμίδων οι δύο υποψήφιοι ισοψήφησαν. Μεταξύ των ψηφοφόρων που δήλωσαν ως κορυφαίο ζήτημα την εγκληματικότητα και την ασφάλεια, οι επτά στους δέκα επέλεξαν τον Τραμπ, ενώ η εικόνα είναι ακριβώς αντίστροφη ως προς τους ψηφοφόρους που θέτουν ως προτεραιότητα την πολιτική στον τομέα της υγείας. Συντριπτική, επίσης, ήταν η επικράτηση του Μπάιντεν μεταξύ των ψηφοφόρων που έθεσαν ως κορυφαίο θέμα ανησυχίας τις διακρίσεις με βάση το χρώμα του δέρματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή