Νέα πρόσωπα και πρωτιές

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η εκλογή του πρώην αστροναύτη Μαρκ Κέλι στη Γερουσία ήταν ένα καλό σημάδι για την εκλογική τροχιά του Δημοκρατικού Κόμματος – και όχι μόνο συμβολικά. Ο Κέλι εκπροσωπεί τη σταδιακή μετατόπιση της πολιτείας της Αριζόνας από το Ρεπουμπλικανικό προς το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς προοδευτικοί ψηφοφόροι που επιδιώκουν να ξεφύγουν από τα υψηλά ενοίκια της Καλιφόρνιας μεταναστεύουν μαζικά στην πολιτεία.  

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στα νέα πρόσωπα του Δημοκρατικού Κόμματος συγκαταλέγεται η Κόρι Μπους, που συγκεντρώνει πολλές πρωτιές: είναι η πρώτη εκπρόσωπος του κινήματος Black Lives Matter που εκλέγεται στο Κογκρέσο, η πρώτη μαύρη βουλευτής από το Μιζούρι, η πρώτη νοσηλεύτρια και ανύπανδρη μητέρα στο αξίωμα αυτό. «Στις μαύρες γυναίκες, στα μαύρα κορίτσια, στις νοσηλεύτριες, σε όσους κάνουν απαραίτητες εργασίες, στις μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους: είναι η ώρα μας», είπε η Μπους. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Μπους θα συναντήσει την τετράδα γυναικών από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος που είναι γνωστή ως «TheSqad» με επιφανέστερη εκπρόσωπο την Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτές. Και οι τέσσερις βουλευτές της ομάδας αυτής επανεξελέγησαν με άνετη πλειοψηφία.

Νέα πρόσωπα και πρωτιές-1

Μαζί τους στα έδρανα της Βουλής θα βρεθεί και η γυναίκα από την Τζόρτζια που δημοσίευσε κολάζ στο οποίο κρατάει όπλο και τις απειλεί. Πρόκειται για τη Ρεπουμπλικανή από τη Τζόρτζια Μάρτζορι Τέιλερ Γκριν, η οποία είναι επίσης η πρώτη θιασώτης της θεωρίας συνωμοσίας QAnon. Οι θιασωτές της θεωρίας αυτής πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιος μυστηριώδης πρώην υψηλά ιστάμενος, ονόματι Q, ο οποίος μιλάει στα πλήθη και αποκαλύπτει ότι οι αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ είναι παιδεραστές και σατανιστές. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη γιατί έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να διαλύσουμε το παγκόσμιο κύκλωμα παιδεραστών που λατρεύουν τον σατανά και έχουμε τον κατάλληλο πρόεδρο για να το κάνουμε αυτό» είπε προεκλογικά, λαμβάνοντας την ένθερμη υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ. 

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων εξελέγη επίσης ο Ρεπουμπλικανός Μάντισον Κόθορν, ο οποίος συμπλήρωσε τα 25 του χρόνια τον Αύγουστο, καλύπτοντας οριακά την ελάχιστη ηλικία που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή. Ο Κόθορν έχει κάνει ξεκάθαρα ρατσιστικές τοποθετήσεις, τις οποίες έχει ανακαλέσει και έχει επιδείξει φιλοναζιστικές συμπάθειες, τις οποίες έχει απορρίψει επισημαίνοντας ότι κάθεται σε αναπηρική πολυθρόνα και ότι επί Χίτλερ θα ήταν νεκρός. Νεκρός όντως ήταν ο υποψήφιος Ντέιβιντ Ανταλ, που εξελέγη στην πολιτειακή Βουλή της Νεμπράσκας παρότι υπέκυψε από κορωνοϊό στις 5 Οκτωβρίου. Οι Αρχές της πολιτείας είχαν δηλώσει προεκλογικά ότι εφόσον ο Ανταλ ψηφιστεί, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα πρέπει να βρει τρόπο να επιλέξει ποιος θα πάρει τη θέση του. 

Τέλος, στην πολιτειακή Γερουσία του Ντέλαγουερ εξελέγη η πρώτη ανοικτά διεμφυλική γερουσιαστής. Ενώ έχουν εκλεγεί και άλλοι ανοικτά διεμφυλικοί τοπικοί βουλευτές, η Σάρα Μακ Μπράιντ είναι η πρώτη διεμφυλική τοπική γερουσιαστής. 

Στις πρωτιές των εκλογών συμπεριλαμβάνεται και η επιλογή της τοποθεσίας για το προεκλογικό πάρτι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο έγινε μέσα στον Λευκό Οίκο. Συνήθως οι πρόεδροι διαχωρίζουν τις κομματικές εκδηλώσεις από την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε τέτοιους ενδοιασμούς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή