Από το νέο έτος το εμβόλιο της Οξφόρδης

Από το νέο έτος το εμβόλιο της Οξφόρδης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμυδρές οι ελπίδες να είναι έτοιμο πριν από τα Χριστούγεννα το εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Aυτό αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του εμβολίου δρ Αντριου Πολάρντ. 

Καταθέτοντας ενώπιον της βρετανικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας, ο δρ Πολάρντ εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι ερευνητές θα έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα της τελικής φάσης της κλινικής μελέτης του σκευάσματός τους πριν από τα τέλη του έτους, καθώς και ότι αυτά πιθανώς να αποκαλύπτουν ότι το υποψήφιο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό. Οταν, ωστόσο, ρωτήθηκε αν το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο πριν από τα Χριστούγεννα, ο δρ Πολάρντ τόνισε ότι υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να συμβεί αυτό. «Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζω την απάντηση» κατέληξε, προσθέτοντας ότι η διαδικασία διάθεσης του εμβολίου είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και δεν έχει καμία γνώση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί. 

Μέχρι στιγμής, κανένα από τα επίδοξα εμβόλια του κορωνοϊού δεν έχει εγκριθεί. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να περάσει από εξονυχιστικούς ελέγχους προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, κάτι που πιθανώς να αποδειχθεί πιο χρονοβόρο από ό,τι πολλοί θα ήλπιζαν. 

Χθες κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής και η επικεφαλής της βρετανικής ομάδας για το εμβόλιο, Κέιτ Μπίνγκαμ, η οποία δήλωσε ότι είναι «κατά 50% σίγουρη ότι κάποιο εμβόλιο κατά του ιού θα διατίθεται ευρέως ώς το επόμενο καλοκαίρι», επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα των διαφορετικών κλινικών δοκιμών σε όλο τον κόσμο που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, είναι ενθαρρυντικά. «Θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα είναι σε κάποιο μέτρο αποτελεσματικό και είναι πολύ πιθανό να δούμε και ένα εμβόλιο που μειώνει σημαντικά τη βαρύτητα της νόσου και περιορίζει τη θνητότητα» τόνισε η δρ Μπίνγκαμ, αλλά δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά ο κορωνοϊός.

Επίσης, η δρ Μπίνγκαμ κατέθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί εμβόλια σε φιαλίδιο ώστε να είναι έτοιμα προς διάθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή