Γιατί έπεσαν έξω οι σφυγμομετρήσεις

Γιατί έπεσαν έξω οι σφυγμομετρήσεις

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε εσφαλμένες εκτιμήσεις προχώρησαν, για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε προεδρικές εκλογές, οι αμερικανικές εταιρείες δημοσκοπήσεων, αποτυγχάνοντας να προβλέψουν μεταξύ άλλων το αποτέλεσμα στην πολιτεία της Φλόριντα, που προσέφερε σημαντικό προβάδισμα στον πρόεδρο Τραμπ. Το αναμενόμενο από τους δημοσκόπους εκλογικό «κύμα», που θα έφερνε τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, δεν συνέβη ποτέ.

Ακόμη και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, οι μεγάλες εταιρείες σφυγμομετρήσεων έδιναν στον Μπάιντεν προβάδισμα της τάξης των 8,4 ποσοστιαίων μονάδων. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τα πρώτα εκλογικά τμήματα της Φλόριντα διέψευσαν, όμως, τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων. Η αστοχία αυτή οφείλεται εν μέρει στο κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει την ψήφο υπέρ του Τραμπ, εξαιτίας των ρατσιστικών και ξενοφοβικών πρωτοβουλιών της προεδρίας του, με τους ερωτώμενους να προτιμούν να αποκρύψουν την πρόθεση ψήφου τους.

Την ίδια στιγμή, ολοένα και λιγότεροι Αμερικανοί εμφανίζονται πρόθυμοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις εταιρειών σφυγμομετρήσεων, έχοντας πια τη δυνατότητα να αποφεύγουν τέτοια τηλεφωνήματα χάρη στην αναγνώριση κλήσεων. Το ινστιτούτο Pew εκτιμά ότι το ποσοστό πολιτών που απαντούν σε κλήσεις δημοσκόπων έχει υποχωρήσει κατά 36% τα τελευταία 20 χρόνια, με μόλις 6% να απαντά σε τέτοιες κλήσεις. Το μη κερδοσκοπικό Pew, σε αντίθεση με τις ιδιωτικές εταιρείες δημοσκοπήσεων, έχει την πολυτέλεια να ανακοινώνει τα ποσοστά άρνησης στις σφυγμομετρήσεις του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το ποσοστό άρνησης για τις ιδιωτικές εταιρείες βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά και κυμαίνεται γύρω στο 97%.

«Οι ψηφοφόροι του Τραμπ είναι αρνητικά προδιατεθειμένοι απέναντι στους δημοσκόπους και πιστεύουν ότι τα στοιχεία που συλλέγονται θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους με κάποιον τρόπο ή θα προστεθούν σε κάποιο φάκελο που θα αποκαλύπτει ότι ψήφισαν υπέρ του Τραμπ», λέει ο βετεράνος των σφυγμομετρήσεων Νιλ Νιούχαους, μιλώντας στο δίκτυο Fox News.

Η νέα αποτυχία των δημοσκοπήσεων χαρακτηρίζεται απαράδεκτη από γνώστες του χώρου, ιδίως μετά το φιάσκο του 2016. Τη χρονιά εκείνη, όλες οι σφυγμομετρήσεις για τις κρίσιμες πολιτείες απέτυχαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα, με τον Τραμπ να εξασφαλίζει νίκες με μικρή διαφορά σε Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν επί της Χίλαρι Κλίντον, η οποία εμφανιζόταν ως φαβορί στις πολιτείες αυτές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή