Το παγόβουνο A68a κατευθύνεται προς τη νήσο Νότια Γεωργία

Το παγόβουνο A68a κατευθύνεται προς τη νήσο Νότια Γεωργία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Προς τη βρετανική κτήση της Νότιας Γεωργίας στον Νότιο Ατλαντικό κατευθύνεται το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, γνωστό ως A68a, που αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα της Ανταρκτικής. Το γιγάντιο παγόβουνο έχει έκταση όση η Αττική και η Βοιωτία μαζί, ενώ, σύμφωνα με επιστήμονες, μεγάλες είναι οι πιθανότητες «ναυαγίου» του παγωμένου γίγαντα στα αβαθή της νήσου, επηρεάζοντας το εύθραυστο οικοσύστημα του διεθνώς προστατευμένου συμπλέγματος, που είναι τόπος αναπαραγωγής για πιγκουίνους και φώκιες. Εάν το παγόβουνο «εξοκείλει» στα ανοικτά της Νότιας Γεωργίας, οι συνήθεις δίοδοι θηραμάτων για πιγκουίνους και φώκιες θα διαταραχθούν, εμποδίζοντας τη σωστή διατροφή και ανάπτυξη των νεογνών. Την ίδια στιγμή, η πρόσκρουση του τεράστιου όγκου πάγου στα αβαθή θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά στο θαλάσσιο οικοσύστημα και στους οργανισμούς που ζουν στον πυθμένα του ανεμοδαρμένου νησιωτικού συμπλέγματος.

«Τα οικοσυστήματα μπορούν ασφαλώς να ανακάμψουν, αλλά αν το παγόβουνο κολλήσει στον πυθμένα, η διαδικασία της ανάκαμψης μπορεί να απαιτήσει και μία δεκαετία. Αυτό δεν θα πλήξει μόνο τα ζωικά είδη, αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα του καταφυγίου της Νότιας Γεωργίας, που εξαρτάται από τη βιομηχανική αλιεία στα ύδατά του», λέει στο δίκτυο του BBC ο καθηγητής Τζάρεντ Τάρλινγκ της βρετανικής επιστημονικής αποστολής στην Ανταρκτική.

Η νήσος της Νότιας Γεωργίας έχει γίνει τα τελευταία χρόνια «νεκροταφείο» για τα μεγαλύτερα παγόβουνα της Ανταρκτικής. Οι παγωμένοι αυτοί γίγαντες παρασύρονται από τα ρεύματα, με τα ύφαλά τους να προσκρούουν στα αβαθή νερά γύρω από το απομονωμένο νησί της Νότιας Γεωργίας. Εκεί, τα παγόβουνα αποκλείονται για να λιώσουν αργά λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις αφιλόξενες ακτές. 

Το A68a, η μορφή του οποίου θυμίζει ένα χέρι με προτεταμένο το δάχτυλο, κινείτο αργά αλλά σταθερά προς τη Νότια Γεωργία μετά την αποκόλλησή του στα μέσα του 2017. Σήμερα, το παγόβουνο βρίσκεται λίγες εκατοντάδες ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Νότιας Γεωργίας. Το A68a ζυγίζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια τόνους. Το σχετικά λεπτό σχήμα του (το βύθισμά του δεν ξεπερνάει τα 200 μέτρα, λίγο για παγόβουνο τέτοιου μεγέθους) σημαίνει όμως αυξημένη πιθανότητα προσέγγισής του στις ακτές της Νότιας Γεωργίας, προτού εξοκείλει στα αβαθή.

«Η ύπαρξη παγόβουνου στα ρηχά έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ακτίνα δράσης ζώων που αναζητούν τροφή. Η εποχή του χρόνου είναι κρίσιμη για την αναπαραγωγή της φώκιας και του πιγκουίνου, καθώς η ανάπτυξη των νεογνών γίνεται το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο. Η απόσταση που αναγκάζονται να ταξιδέψουν για να βρουν ψάρια και γόνο γαρίδας αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου για τα ζώα αυτά. Αν αναγκαστούν σε μεγάλη παράκαμψη, σημαίνει ότι τα μικρά τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασιτία περιμένοντας το γεύμα τους», λέει ο καθηγητής Τάρλινγκ.

Ο ερευνητής της βρετανικής αποστολής σχεδιάζει τώρα τρόπους μελέτης του A68a, εφόσον αυτό «ναυαγήσει» στα ανοικτά της Νότιας Γεωργίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή