Deutsche Bank: Τι θα γινόταν εάν δεν ψήφιζαν οι νέοι στις ΗΠΑ;

Deutsche Bank: Τι θα γινόταν εάν δεν ψήφιζαν οι νέοι στις ΗΠΑ;

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά, ήταν οι νέοι εκείνοι που έφεραν τον Τζο Μπάιντεν στο δρόμο για το Λευκό Οίκο; Παρότι το τελικό αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, εντούτοις ανάλυση της Deutsche Bank δείχνει ότι εάν στις εκλογές αυτές ψήφιζαν μόνο όσοι είναι από 29 ετών και πάνω, ο Ντόναλντ Τραμπ πιθανότατα θα είχε κερδίσει τους 270  εκλέκτορες που χρειάζονται για την επανεκλογή του. 

Ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Τζιμ Ριντ, συνέκρινε τη διαφορά που είχαν οι Δημοκρατικοί έναντι των Ρεπουμπλικάνων ανά ηλικιακή κατηγορία, στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2020, του 2016 και του 2004. 

Deutsche Bank: Τι θα γινόταν εάν δεν ψήφιζαν οι νέοι στις ΗΠΑ;-1

Κοιτάζοντας την ψήφο όσων είναι από 18 έως 29 ετών, φαίνεται ότι οι νέοι προτίμησαν τον Κέρι έναντι του Μπους με διαφορά 9 ποσοστιαίων  μονάδων το 2004, έδωσαν προβάδισμα 19 ποσοστιαίων μονάδων στην Κλίντον έναντι του Τραμπ το 2016 και ψήφισαν τον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ με διαφορά 27 ποσοστιαίων μονάδων το 2020. 

«Εάν ψήφιζαν μόνο εκείνοι που έχουν ξεπεράσει το 29ο έτος ηλικίας, με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς μας, ο Τραμπ θα υπολειπόταν ‘μόνο’ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στη λαϊκή ψήφο και πιθανότατα θα είχε αρκετές ψήφους για να κερδίσει το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων», εξηγεί ο Ριντ της Deutsche Bank. 

Αυτό το χάσμα των γενεών αναμένεται να αποτελέσει μία από τις βασικές εστίες της κοινωνικής αναταραχής που σύμφωνα με τη Deutsche Bank θα χαρακτηρίσει την επόμενη δεκαετία. Στα χρόνια που έρχονται, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά πως εάν οι πολιτικές συνεχίσουν να αφήνουν τη νέα γενιά πίσω, τότε μία γενική μετατόπιση του παγκόσμιου πολιτικού σκηνικού προς τα αριστερά θα είναι αναπόφευκτη. «Η δεξιά έχει γενικά υπερ-αποδώσει στις εκλογές ανά τον πλανήτη την τελευταία δεκαετία. Εάν θέλει να το δει αυτό να συνεχίζεται, ενδεχομένως θα πρέπει να αντιμετωπίσει την όλο και χαμηλότερη υποστήριξή της ανάμεσα στους νέους», καταλήγει η ανάλυση της Deutsche Bank. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή