Επιμένει ο Τραμπ: Σταματήστε την καταμέτρηση – Μπάιντεν: Κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει

Επιμένει ο Τραμπ: Σταματήστε την καταμέτρηση – Μπάιντεν: Κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διμέτωπη διαμάχη με νομικά χαρακτηριστικά έχει στηθεί πάνω από τις κάλπες στα εκλογικά κέντρα των πολιτειών όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση για τις αμερικανικές εκλογές.

Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο Τζο Μπάιντεν, δίνουν τον τόνο με αλλεπάλληλα μηνύματά τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε εκ νέου να σταματήσει η καταμέτρηση, σε σύντομη ανάρτησή του στο Twitter, με κεφαλαία γράμματα.

Σε δεύτερο μήνυμά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι «κάθε ψήφος που έφτασε μετά την ημέρα των εκλογών, δεν θα καταμετρηθεί», με το Twitter να βάζει επισήμανση στη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Από την πλευρά του, λίγο νωρίτερα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε –επίσης μέσω Twitter- ότι κάθε ψήφος πρέπει να καταμετρηθεί.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζεται η καταμέτρηση σε μια σειρά πολιτειών, οι οποίες θα κρίνουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις –και όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης- ο Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 253 εκλέκτορες από τους 270 που χρειάζεται, έναντι 214 του Ντόναλντ Τραμπ.

Η καταμέτρηση συνεχίζεται σε Αλάσκα, Αριζόνα, Τζόρτζια, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα και Πενσιλβάνια.

Όσο το αποτέλεσμα φέρνει τον Μπάιντεν πιο κοντά στην προεδρία, τόσο το στρατόπεδο του Τραμπ, σε πολιτικό όχι μόνο επίπεδο, κλιμακώνει τις κινήσεις προς την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.

Το επιτελείο του προέδρου των ΗΠΑ έχει κινήσει νομικές διαδικασίες προκειμένου να σταματήσει η καταμέτρηση σε Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, Τζόρτζια και Μίσιγκαν, ενώ διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους – οι μεν για να συνεχίσει η καταμέτρηση, οι δε για να σταματήσει.

Διαβάστε επίσης: Θα εμπλακεί το Ανώτατο Δικαστήριο στις εκλογές;

Το σήμα έδωσε από νωρίς ο ίδιος ο Τραμπ, μέσω της πρωτοφανούς κίνησής του να αυτοανακηρυχθεί νικητής, πριν καν η καταμέτρηση σε αρκετές πολιτείες, όχι μόνο ολοκληρωθεί (κάτι που είναι άγνωστο πότε θα συμβεί), αλλά έστω προχωρήσει επαρκώς.

Ο Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων ώστε να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή