Στενεύει ο κλοιός για τον Τραμπ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στενεύει ο κλοιός για τον Τραμπ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Πιο κοντά στη νίκη απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε χθες ο Τζο Μπάιντεν, καθώς απέμεναν μόλις πέντε πολιτείες σε σύνολο πενήντα, όπου δεν είχε ακόμη κριθεί ποιος από τους δύο μονομάχους κερδίζει τους εκλέκτορες που θα αναδείξουν τον νικητή της αναμέτρησης. Βλέποντας τον δρόμο προς την επανεκλογή να στενεύει ανησυχητικά, το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου δρομολόγησε σωρεία δικαστικών προσφυγών, οι οποίες απειλούν να καθυστερήσουν την τελεσίδικη αποσαφήνιση της εικόνας.

Υστερα από τη νίκη του στις μεσοδυτικές πολιτείες Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν, ο Δημοκρατικός υποψήφιος είχε εξασφαλίσει 253 εκλέκτορες και χρειαζόταν μόνο 17 ακόμη ώστε να φτάσει το κατώφλι των 270, που του εξασφαλίζει το εισιτήριο για τον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει 214 εκλέκτορες και χρειαζόταν να επικρατήσει οπωσδήποτε και σε τέσσερις από τις πέντε απομένουσες πολιτείες: Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, Τζόρτζια, Αριζόνα και Νεβάδα. Μόνο η πρώτη από αυτές φαινόταν χθες το βράδυ να γέρνει σίγουρα στην πλευρά του προέδρου. Σε Πενσιλβάνια και Τζόρτζια ο Τραμπ διατηρούσε μικρό, ανατρέψιμο προβάδισμα, ενώ σε Αριζόνα και Νεβάδα προηγείτο ο Μπάιντεν. Το στρατόπεδο Τραμπ επέμενε πως είχε ελπίδες να κερδίσει την Αριζόνα, την οποία το Associated Press και το Fox News είχαν ανακηρύξει κερδισμένη από τον Μπάιντεν, με διαφορά 2,4% επί του 86% των ψήφων. Στη Νεβάδα, το προβάδισμα του Δημοκρατικού υποψηφίου ήταν μόλις 0,6%.

Θορυβημένος από τη διαρκή μείωση των ψήφων που τον χώριζαν από τον Μπάιντεν σε Πενσιλβάνια και Τζόρτζια, ο Αμερικανός πρόεδρος αξίωσε χθες το πρωί, με ανάρτησή του στο Twitter, «να σταματήσει η καταμέτρηση». Δικηγόροι της εκστρατείας του κατέθεσαν προσφυγές, απαιτώντας ακριβώς αυτό, δηλαδή να σταματήσει η καταμέτρηση στο Μίσιγκαν (που έχει ήδη κριθεί) και στην Πενσιλβάνια, αλλά νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι οι εν λόγω προσφυγές δεν έχουν καμία τύχη. Εξίσου αστήρικτη διαγράφεται η προσπάθεια του επιτελείου Τραμπ να θέσει ζήτημα νοθείας εις βάρος του προέδρου στη Νεβάδα. Αντίθετα, η αξίωση Τραμπ για επανακαταμέτρηση ψήφων στο Ουισκόνσιν είναι βέβαιο ότι θα γίνει δεκτή, δεδομένου ότι οι νόμοι της εν λόγω πολιτείας προβλέπουν επανακαταμέτρηση εάν η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη του 1%, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση. 

Με την πολιτική ένταση να κλιμακώνεται, χιλιάδες αντίπαλοι του Τραμπ κατέβηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, του Πόρτλαντ, του Ντένβερ, της Μινεάπολης και άλλων πόλεων, αξιώνοντας να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκλήθηκαν περιορισμένα επεισόδια και η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις. Στο άλλο στρατόπεδο, περίπου 200 οπαδοί του Τραμπ, ορισμένοι ένοπλοι, συγκεντρώθηκαν έξω από εκλογικό κέντρο του Φοίνιξ, στην Αριζόνα, ύστερα από ανυπόστατες φήμες ότι οι ψήφοι τους δεν είχαν καταμετρηθεί.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν δήλωσε ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα επικρατήσει στις αμερικανικές εκλογές, η Ε.Ε. θα πρέπει να οικοδομήσει «μια νέα διατλαντική σχέση» με τις ΗΠΑ, στηριγμένη στη «στρατηγική αυτονομία» της. «Δεν θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.