Η ελληνική παρουσία στο Κογκρέσο

Η ελληνική παρουσία στο Κογκρέσο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική φωνή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, ενώ απέκτησε και πιο ισορροπημένη διάσταση, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών, αλλά και η εκπροσώπηση στους Ρεπουμπλικανούς. Στις εκλογές της περασμένης Τρίτης επανεξελέγησαν οι πέντε ομογενείς βουλευτές που ήδη βρίσκονταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ σε αυτούς προστέθηκε ένα ακόμη μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Οι Δημοκρατικοί Τζον Σαρμπάνης στο Μέριλαντ με 70% των ψήφων, Τσάρλι Κριστ στη Φλόριντα με 53%, Ντίνα Τάιτους στη Νεβάδα με 61% και Κρις Πάπας με 52% στο Νιου Χαμσάιρ επικράτησαν σχετικά άνετα στις μάχες που έδωσαν για την παραμονή τους στη Βουλή. Μαζί με τους παραπάνω τέσσερις Δημοκρατικούς, εξελέγησαν και δύο Ρεπουμπλικανοί. Ο Γκας Μπιλιράκης επανεξελέγη στη Φλόριντα, όπου αποτελεί εδώ και παρά πολλά χρόνια «σταθερή αξία», εξασφαλίζοντας 63% των ψήφων. Στην ελληνική ομάδα προστίθεται η επίσης Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλιωτάκη, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά στην πολιτεία της Νέας Υόρκης με 58%. Ετσι, στην επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι παρόντες συνολικά έξι Ελληνοαμερικανοί.

Στη Γερουσία, δυστυχώς, δεν συμμετέχει κανένα μέλος ελληνικής καταγωγής. Κάποτε, και για πολλά χρόνια, υπήρχαν δύο γερουσιαστές, ο Δημοκρατικός Πολ Σαρμπάνης και η Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου. Τα τελευταία χρόνια, το «κενό» στο συγκεκριμένο νομοθετικό σώμα καλύπτει με εξαιρετικό τρόπο ο πολύ ενεργός στα ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος ζητήματα Ρόμπερτ Μενέντεζ. Επιπλέον, αν και όταν ο Τζο Μπάιντεν γίνει πρόεδρος με την Κάμαλα Χάρις στο πλευρό του, στη θέση της γερουσιαστή στην Καλιφόρνια αναμένεται να διεκδικήσει μεταξύ άλλων η Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλου. Η ελληνικής καταγωγής πρώτη γυναίκα αντικυβερνήτης της πολιτείας και πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία δεν είναι μεν από τα μεγάλα φαβορί για τη διαδοχή της, ως λευκή γυναίκα που προέρχεται από πλούσια οικογένεια, δεν μπορεί όμως και να αποκλειστεί: σύμφωνα με το Politico, έχει πιστούς οπαδούς στις τάξεις των γυναικών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή