Σε τεστ κορωνοϊού θα υποβληθεί ολόκληρη η πόλη στο Λίβερπουλ

Σε τεστ κορωνοϊού θα υποβληθεί ολόκληρη η πόλη στο Λίβερπουλ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγραμμα μαζικών τεστ κορωνοϊού ξεκινά η βρετανική κυβέρνηση στο Λίβερπουλ, με στόχο να υποβάλει σε εξέταση έως και μισό εκατομμύριο κατοίκους της πόλης. 

Υπενθυμίζεται ότι η Αγγλία βρίσκεται σε γενικό lockdown από χθες, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι, όμως η Ντάουνινγκ Στριτ ανησυχεί με την άρνηση των Βρετανών να συμμορφωθούν με τα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τις ημέρες της απομόνωσης που απαιτούνται για όσους βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό στις 7 από τις 14 που ήταν έως σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian. 

Το πρόγραμμα μαζικών τεστ που ξεκινά σήμερα στο Λίβερπουλ καλύπτει όλους όσοι ζουν και εργάζονται στην πόλη, ενώ θα διεξαχθεί με τη βοήθεια του στρατού. Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία, η επιχείρηση θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Αγγλίας. 

Η κυβέρνηση επέλεξε να ξεκινήσει το πρόγραμμα από το Λίβερπουλ, καθώς πρόκειται για μία από τις χειρότερα πληττόμενες πόλεις, με τα εβδομαδιαία κρούσματα να φτάνουν στα 410 ανά 100.000 κατοίκους. 

Το πρόβλημα των αρχών είναι ότι θα πρέπει όχι μόνο να εντοπίσουν εκείνους που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, αλλά και να τους πείσουν να απομονωθούν, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 20-25% των θετικών κρουσμάτων στη χώρα τηρούν την καραντίνα. Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι το ποσοστό εκείνων που αυτο-απομονώνονται κατόπιν των οδηγιών του NHS δεν είναι ακόμα αρκετά υψηλό. 

Σημειώνεται ότι το πρώτο επιτυχημένο πρόγραμμα μαζικών τεστ υλοποιήθηκε στην ιταλική πόλη Βο, κοντά στη Βενετία, όπου και οι 3.000 κάτοικοι υποβλήθηκαν σε τεστ, στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Ο πρώτος γύρος των τεστ εντόπισε 89 κρούσματα και ο δεύτερος, που πραγματοποιήθηκε εννέα μέρες αργότερα, μόλις έξι. Σε 14 ημέρες, η πόλη είχε εξαλείψει τον κορωνοϊό. 

Στη Σλοβακία, η κυβέρνηση κατάφερε το περασμένο Σαββατοκύριακο να υποβάλει σε τεστ τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας, ο οποίος αγγίζει τα 5,4 εκατ. άτομα. Με τη διενέργεια των τεστ ανακαλύφθηκαν 38.359 κρούσματα (ποσοστό 1,06%). 

Μαζικά τεστ έχουν πραγματοποιηθεί επίσης στο Λουξεμβούργο αλλά και σε κινεζικές πόλεις, όπως η Ουχάν, που έχει 11 εκατ. κατοίκους. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή