Εκτόνωση έντασης μεταξύ Μακρόν και Τριντό

Εκτόνωση έντασης μεταξύ Μακρόν και Τριντό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΤΤΑΒΑ. Τη δέσμευσή τους να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα επανέλαβαν χθες, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, για να προσθέσουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.

Η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε μετά τις διευκρινίσεις στις οποίες υποχρεώθηκε να προβεί ο Καναδός πρωθυπουργός, σχετικά με δηλώσεις του της περασμένης εβδομάδας για τα όρια στην ελευθερία της έκφρασης. Η αντιπολίτευση του Καναδά στηλίτευσε τον Τριντό, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός δεν επέδειξε ευαισθησία απέναντι στη δολοφονία του 47χρονου Γάλλου εκπαιδευτικού Σαμιέλ Πατί, ο οποίος αποκεφαλίστηκε στις 16 Οκτωβρίου από νεαρό Τσετσένο σε προάστιο του Παρισιού, επειδή είχε παρουσιάσει τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ σε μάθημά του. 

Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Φρανσουά Λεγκό είχε επικρίνει έντονα τον Τριντό για υποχώρηση απέναντι «στον εκβιασμό ορισμένων ριζοσπαστικών θρησκευτικών ομάδων». Η στήριξη που προσέφερε ο Μακρόν στο δικαίωμα δημοσίευσης των σκίτσων είχε προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου, με πολλές χώρες να προχωρούν σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

Ο Τριντό είχε πει την περασμένη εβδομάδα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το θέμα των σκίτσων: «Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι απεριόριστη. Δεν έχεις το δικαίωμα να φωνάξεις “Φωτιά!” σε γεμάτη από κόσμο αίθουσα σινεμά. Σε μια κοινωνία που σέβεται κάθε πολίτη, όπως είναι η δική μας, όλοι πρέπει να συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις των λόγων τους πάνω στους άλλους. Υπάρχουν κοινότητες που υφίστανται σήμερα διακρίσεις στον Καναδά. Πρέπει λοιπόν να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης, αλλά όλοι οφείλουν να φέρονται με σεβασμό απέναντι στους άλλους και να προσπαθούν να μην πληγώνουν τους συμπολίτες και συνανθρώπους τους».

Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ αποκάλυψε ότι δέχθηκε τηλεφωνική κλήση το πρωί της Τρίτης από τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τη στάση του, την αξία που αποδίδει στην ελευθερία της έκφρασης, αλλά και για τη δημόσια διαφωνία του με τον Καναδό πρωθυπουργό. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Τριντό δήλωσε ότι πιστεύει στη σημασία της προστασίας της ελεύθερης έκφρασης, τονίζοντας τη συμβολή των καλλιτεχνών –εννοώντας προφανώς τους «βλάσφημους» σκιτσογράφους– στην προαγωγή του πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή