Στη Χάγη κρατείται ο Χασίμ Θάτσι

Στη Χάγη κρατείται ο Χασίμ Θάτσι

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις κράτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το Κόσοβο, στη Χάγη, ο πρώην πρόεδρoς του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και αναμένεται τη Δευτέρα να παρουσιαστεί ενώπιον του Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης προκειμένου να του απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες για δολοφονίες, βασανιστήρια και διώξεις κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του Κοσόβου την περίοδο 1998-99. 

Ο Θάτσι παραιτήθηκε του αξιώματός του πριν από λίγες ημέρες προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που τον βαρύνουν και όπως δήλωσε στοχεύει να υπερασπιστεί την τιμή των μαχητών του UCK που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του Κοσόβου.

Ο ειδικός εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση, είχε κατηγορήσει τον Θάτσι και τους συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Κάντρι Βέσελι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος «Αυτοδιάθεση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρετζέπ Σελίμι, που επίσης κρατούνται στη Χάγη, για ποινικές ευθύνες σχετικά με 100 θανάτους. 

Ο πρώην πρόεδρος του Κοσόβου υπήρξε ανώτατος διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) και σήμερα αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Θάτσι και οι συνεργάτες του, πρώην μαχητές του UCK, προέβησαν σε απαγωγές, εκβιασμούς, βασανιστήρια και περισσότερες από 100 δολοφονίες Σέρβων, Ρομά αλλά και Αλβανών που δεν υποστήριζαν την ένοπλη δράση.

Ο Ελβετός εισαγγελέας Ντικ Μάρτι, που ερεύνησε την υπόθεση για λογαριασμό του Συμβουλίου, σε έκθεση που κατέθεσε το 2010, περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ότι η ομάδα του Θάτσι αιχμαλώτιζε ή απήγαγε Σέρβους, τους μετέφερε στη βόρεια Αλβανία όπου τους αφαιρούσε όργανα του σώματος, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς αναισθητικό, τα οποία στη συνέχεια πωλούνταν στο εξωτερικό. Ο Ελβετός εισαγγελέας αναφέρει στην έκθεσή του, επίσης, ότι η ομάδα αυτή δρούσε ανενόχλητα μέχρι τα τέλη του 2000, δηλαδή ακόμη και μετά την είσοδο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο.

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν τις εξελίξεις. Η Τζελένα Σεσάρ, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Βαλκάνια, δήλωσε ότι «γεννώνται, πλέον, ελπίδες για χιλιάδες θύματα του πολέμου στο Κόσοβο, που επί 20 χρόνια περίμεναν, να δικαιωθούν για τα ειδεχθή εγκλήματα που υπέστησαν τα ίδια και οι οικείοι τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή