ΚΟΣΜΟΣ

Φωτογραφίες από την αποστολή «Απόλλων 11» βγαίνουν σε πλειστηριασμό

Φωτογραφίες από την αποστολή «Απόλλων 11» βγαίνουν σε πλειστηριασμό

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η μοναδική φωτογραφία του Νιλ Αρμστρονγκ στην επιφάνεια της Σελήνης είναι μία από τις χιλιάδες διαστημικές φωτογραφίες συλλογής, που προσφέρεται σε πλειστηριασμό του οίκου Christie’s στο Λονδίνο. Οι περισσότερες από 2.400 φωτογραφίες καταγράφουν τη «χρυσή εποχή της διαστημικής εξερεύνησης» και είναι η πληρέστερη συλλογή στο είδος της που βγαίνει ποτέ σε πλειστηριασμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου. «Το διαστημικό ταξίδι και η ασφαλής προσεδάφιση και επιστροφή ανθρώπων από τη Σελήνη είναι μεταξύ των πιο δημιουργικών και ιδιοφυών στιγμών της ανθρώπινης ιστορίας. Κοιτώντας πολλές από τις εικόνες αυτές, αισθάνεται κανείς ότι μεταφέρεται στην επιφάνεια του δορυφόρου μας», λέει ο Τζέιμς Χίσλοπ, επικεφαλής επιστημονικών αντικειμένων του οίκου Christie’s.

Η συλλογή, με τίτλο «Ταξίδι σε έναν άλλο κόσμο», την οποία δημιούργησε ο συλλέκτης Βίκτορ Μαλμπιούρετ σε διάστημα πολλών δεκαετιών, αποτελεί ιδιότυπο μείγμα εμβληματικών φωτογραφιών και άλλων, που δεν είχαν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα και παρέμεναν ξεχασμένες στα αρχεία της NASA. 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε αδημοσίευτη φωτογραφία του Νιλ Αρμστρονγκ, που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής «Απόλλων 11» το 1969, όταν ο Αμερικανός αστροναύτης έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. Υπό τα άγρυπνα βλέμματα των αστροναυτών Μπαζ Ολντριν και Μάικλ Κόλινς, ο Αρμστρονγκ είπε, καθώς πατούσε το χώμα της Σελήνης: «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα». Την εποχή εκείνη, η NASA δεν είχε δημοσιοποιήσει φωτογραφίες του Αρμστρονγκ στη Σελήνη, καθώς αυτός χειριζόταν τη μοναδική φωτογραφική μηχανή. Ολες οι υπάρχουσες φωτογραφίες δείχνουν τον Ολντριν και έχουν τραβηχτεί από τον Αρμστρονγκ. Λίγες στιγμές προτού οι δύο Αμερικανοί αστροναύτες επιστρέψουν στην κάψουλα εκτόξευσης, ο Ολντριν πήρε τη φωτογραφική μηχανή και τράβηξε μία γρήγορη φωτογραφία του Αρμστρονγκ. «Η εικόνα αυτή κατέληξε στο αρχείο και ξεχάστηκε από όλους. Εντοπίσθηκε τη δεκαετία του 1980 και αγοράσθηκε από τον συλλέκτη», λέει ο Χίσλοπ. Η φωτογραφία αναμένεται να εξασφαλίσει 30.000 στερλίνες στον ιδιοκτήτη της.

Μία ακόμη φωτογραφία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των αγοραστών. Πρόκειται για «σέλφι» του Ολντριν, κατά τη διάρκεια της αποστολής Gemini XII. «Είναι η πρώτη διαστημική σέλφι. Σήμερα αυτό ακούγεται συνηθισμένο, αλλά ο Ολντριν χρειάσθηκε να χρησιμοποιήσει μεγάλου μεγέθους φωτογραφική μηχανή, την οποία κράτησε μακριά από το σώμα του και στραμμένη προς αυτόν για να εξασφαλίσει εκπληκτική εικόνα της Γης και του ιδίου σε πρώτο πλάνο», λέει ο Χίσλοπ. Αλλα αντικείμενα που προσφέρονται στον πλειστηριασμό είναι οι πρώτες φωτογραφίες της σκοτεινής πλευράς της Σελήνης από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, μέχρι και εικόνες των αποστολών «Απόλλων» τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Από την πλευρά του, ο οίκος Bonham’s προχωράει και αυτός σε ανάλογη δημοπρασία, έχοντας εξασφαλίσει την εκπαιδευτική κονσόλα οργάνων των διαστημοπλοίων του προγράμματος Gemini, πάνω στην οποία εκπαιδεύθηκαν ο Νιλ Αρμστρονγκ, ο Ολντριν και πολλοί άλλοι πρωτοπόροι της διαστημικής εξερεύνησης. 

Το πρόγραμμα Gemini πραγματοποίησε δέκα επανδρωμένες αποστολές σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη μεταξύ 1961 και 1966 και αποτέλεσε την «πρόβα τζενεράλε» για την αποστολή στη Σελήνη το 1969.