Συνεχίζονται οι συνομιλίες του Brexit αλλά παραμένουν οι διαφορές

Συνεχίζονται οι συνομιλίες του Brexit αλλά παραμένουν οι διαφορές

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μία προσπάθεια να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις γύρω από τους όρους που θα διέπουν τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου, όταν και λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit. Ωστόσο, οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές που θα πρέπει να επιλυθούν, πριν να υπάρξει συμφωνία. 

Πάντως, Λονδίνο και Βρυξέλλες θα επιτρέψουν τώρα στους διαπραγματευτές τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι συνομιλίες μεταξύ του Ντέιβιντ Φροστ και του Μισέλ Μπαρνιέ είχαν διακοπεί από την Πέμπτη, ώστε οι δύο πλευρές να ανασυνταχθούν. 

«Κάποια πρόοδος έχει γίνει, αλλά μεγάλες διαφορές παραμένουν, ειδικά στο level playing field και την αλιεία», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter. «Οι ομάδες μας θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά την επόμενη εβδομάδα. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες». 

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενώ κάποια πρόοδος έχει γίνει στις πρόσφατες συνομιλίες, σημαντικές διαφορές παραμένουν σε έναν αριθμό ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του αποκαλούμενου level playing field και της αλιείας», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. 

Τόσο η ΕΕ όσο και η Βρετανία έχουν αφήσει να φανεί ότι η 15η Νοεμβρίου είναι η τελευταία προθεσμία για συμφωνία, ώστε αυτή να μπορέσει να περάσει από τα κοινοβούλια πριν από την 31η Δεκεμβρίου.  

Οι συζητήσεις ουσιαστικά «κολλάνε» σε τρία βασικά θέματα, και συγκεκριμένα στο level playing field (δηλαδή το δίκαιο ανταγωνιστικό πλαίσιο για τις ευρωπαϊκές και τις βρετανικές επιχειρήσεις), την πρόσβαση των αλιευτικών στόλων στα βρετανικά ύδατα και τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί η συμμόρφωση των δύο πλευρών στην όποια τελική συμφωνία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή