ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το σχέδιο Τραμπ στα δικαστήρια: «Ποντάρει» σε τρεις πολιτείες

Το σχέδιο Τραμπ στα δικαστήρια: «Ποντάρει» σε τρεις πολιτείες

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις έκαναν τις ομιλίες τους, οι οπαδοί τους πανηγυρίζουν, οι περισσότεροι ηγέτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνα πρωθυπουργού, τους συνεχάρησαν, ωστόσο υπό μια έννοια το ιδιότυπο αμερικανικό εκλογικό θρίλερ συνεχίζεται.

Από αύριο η προσοχή στρέφεται στις νομικές προσφυγές του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στις αυτόματες επανακαταμετρήσεις που θα γίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω της οριακής διαφοράς ανάμεσα στους δυο υποψήφιους.

Ο νυν πρόεδρος αμφισβητεί τη νομιμότητα σημαντικού αριθμού ψήφων σε ορισμένες πολιτείες που αποδείχθηκαν καθοριστικές, συμπεριλαμβανομένης της Πενσιλβάνια.

Αυτή τη στιγμή, και ενώ τυπικά δεν έχουν πιστοποιηθεί επίσημα τα αποτελέσματα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος διαθέτει 214 εκλέκτορες, και είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει επίσης τους 15 της Βόρειας Καρολίνας και τους 3 της Αλάσκα. Ετσι, θα φθάσει στους 232.

Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να μείνει τελικά σε αυτό τον αριθμό, χάνοντας από τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος από την πλευρά του θα έχει συνολικά 306 εκλέκτορες.

Ωστόσο, από αύριο περνάμε στο επόμενο στάδιο αυτής της σκληρής αντιπαράθεσης, που περιλαμβάνει σωρεία νομικών προσφυγών.

Στο στόχαστρο του Τραμπ βρίσκονται τέσσερις πολιτείες:

α) η Πενσιλβάνια, με 20 εκλέκτορες, όπου η διαφορά υπέρ του Μπάιντεν θα είναι τελικά γύρω στο 0,6%.

β) η Αριζόνα, με 11 εκλέκτορες, όπου η διαφορά μειώνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων και ίσως κυμανθεί γύρω στο 0,5%.

γ) η Τζόρτζια, με 16 εκλέκτορες, όπου η διαφορά είναι μόλις 0,2%.

δ) το Γουισκόνσιν, με 10 εκλέκτορες, όπου o Μπάιντεν ανακηρύχθηκε νικητής με 0,7% διαφορά.

Στη θεωρητική περίπτωση που στις τρεις από τις τέσσερις αυτές πολιτείες ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει – μετά τις μάχες στα δικαστήρια και τις επανακαταμετρήσεις, όπου αυτές διεξαχθούν – θα εκλεγεί πρόεδρος, είτε έχοντας υπερβεί την αναγκαία πλειοψηφία των 270 εκλεκτόρων (εάν πάρει την Πενσιλβάνια), είτε με ισοψηφία 269-269 και ανακηρυχθεί πρόεδρος μέσω ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό, φυσικά, παρότι θα έχει χάσει και στη λαϊκή ψήφο σε πανεθνικό επίπεδο με 4,5 εκατομμύρια ψήφους διαφορά (3%).

Οι παραπάνω εξελίξεις αποτελούν αυτή τη στιγμή θεωρητικά σενάρια. Ωστόσο, η αμφισβήτηση του αποτελέσματος από τον Τραμπ είναι γεγονός και αντανακλά την στρατηγική του νυν προέδρου η οποία – αν εμείνει στη θέση του – θα υλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με νομικά εργαλεία.