Βρετανία: Θα χρειαστεί ακόμη και 10ετία για να ανακάμψει από το Brexit

Βρετανία: Θα χρειαστεί ακόμη και 10ετία για να ανακάμψει από το Brexit

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε έως δέκα χρόνια θα χρειαστεί η Βρετανία για να ανακάμψει πλήρως, καθώς ο αντίκτυπος του Covid-19 στην οικονομία της της έχει στερήσει τα «πολεμοφόδια» που χρειάζεται για τη μετά του Brexit ανοικοδόμηση, όπως προβλέπει ο κορυφαίος του κόσμου των διαφημίσεων Μάρτιν Σόρελ, σε δηλώσεις του στο Reuters. 

Η Βρετανία έχει καταγράψει το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό στην Ευρώπη και τη βαθύτερη οικονομική συρρίκνωση από κάθε άλλη χώρα του G7, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να διοχετεύσει περισσότερα από 200 δισ.στερλίνες (263 δισ.δολάρια) για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Επίσης, ενώ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. έως τις 31 Δεκεμβρίου, δεν έχει ακόμη καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε..«Θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος για να μπορέσει η Βρετανία να ανακάμψει. Μπορεί να χρειαστούν πέντε έως 10 έτη, προτού η οικονομία ανακάμψει πλήρως από το Brexit και τις βιομηχανικές αλλαγές που θα χρειαστούν να γίνουν, για την επανεκπαίδευση των εργαζομένων, καθώς και για τις επενδύσεις στις αναγκαίες υποδομές», εκτιμά ο Σόρελ, ο ιδρυτής του μεγαλύτερου διαφημιστικού ομίλου στον πλανήτη, της WPP. 

Aκόμη και εάν η Βρετανία καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., οι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς της θα βρεθούν αντιμέτωποι με καθυστερήσεις στα σύνορα τους πρώτους μήνες του 2021, λόγω της γραφειοκρατίας που θα προκύψει στο εμπόριο με την Ευρώπη, κάτι που ενδεχομένως να απειλήσει τον ρόλο τους στην τοπική αλυσίδα τροφοδοσίας. Ο Σόρελ, που σήμερα είναι επικεφαλής του νέου ψηφιακού ομίλου S4 Capital, ανέφερε επίσης ότι η Βρετανία θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα επενδύσεων, όχι μόνο σε φυσικές υποδομές αλλά και σε δίκτυα 5G και σε τεχνικές διεξότητες. Οι τελευταίες αλλαγές είναι πιο σημαντικές, καθότι, σύμφωνα με τον Σόρελ, η πανδημία ανάγκασε τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τις ψηφιακές στρατηγικές τους. Ο ίδιος εμφανίζεται πιο αισιόδοξος για την προοπτικές ανάκαμψης στις ΗΠΑ, η οποία καθοδηγείται από τους κολοσσούς τεχνολογίας, και για την περιοχή Ασίας/Ειρηνικού. 

Πηγή: Reuters

 

 
   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή