Covid-19: Πάνω από 90% αποτελεσματικό τo εμβόλιο της Pfizer σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις

Covid-19: Πάνω από 90% αποτελεσματικό τo εμβόλιο της Pfizer σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις

Τι έδειξε η πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων μεγάλης κλινικής μελέτης

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την κλινική μελέτη της Pfizer για το εμβόλιο της Covid-19 στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.

Όπως ανακοινώθηκε το εμβόλιο, που αναπτύσσεται από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech έχει αποτρέψει περισσότερο από το 90% των μολύνσεων στην μελέτη. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo) επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση και 28 ημέρες μετά την πρώτη.

Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο ώστε να ζητήσει έγκριση έκτακτης χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, εάν τα επόμενα βήματα στην έρευνα αποδείξουν ότι είναι και ασφαλές. 

Με την επιστημονική κοινότητα να υπολογίζει ότι η αποτελεσματικότητα των πρώτων εμβολίων θα είναι κοντά στο 60% με 70%, το «πάνω από 90% είναι εξαιρετικό» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκιούρ Σαχίν σε δηλώσεις του στο Bloomberg. «Μας δείχνει ότι η Covid-19 μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Πρόκειται για μία πρακτική νίκη της επιστήμης» συμπλήρωσε. «Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα» τόνισε και ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer. «Φτάνουμε σε αυτό το καθοριστικό ορόσημο στο πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίου σε μία περίοδο κατά την οποία ο κόσμος το έχει περισσότερο ανάγκη, με τον αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε νέα επίπεδα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να δέχονται πιέσεις και τις οικονομίες να παλεύουν να ανοίξουν και πάλι» πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε πως η εταιρεία ανυπομονεί να μοιραστεί πρόσθετα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου που έχουν προκύψει από χιλιάδες συμμετέχοντες στην μελέτη, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τα έως τώρα δεδομένα πάντως έχουν όρια. Δεν είναι για παράδειγμα ακόμη γνωστό πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο σε κρίσιμες υπο- ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, αφού αυτές οι αναλύσεις δεν έχουν ακόμη γίνει. Δεν είναι επίσης γνωστό εάν μπορεί να αποτρέψει βαριές περιπτώσεις, αφού κανείς από τους συμμετέχοντες που κόλλησαν Covid-19 σε αυτόν τον γύρο της ανάλυσης δεν είχε νοσήσει βαριά. 

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση τα πρώτα αυτά αποτελέσματα θεωρούνται πολύ καλά και γεμίζουν αισιοδοξία όχι μόνο την Pfizer, αλλά και άλλες εταιρείες, που χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία στην ανάπτυξη του εμβολίου, όπως είναι η Moderna. Εάν η μελέτη και της συγκεκριμένης εταιρείας δείξει επίσης υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας, τότε προς τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου ενδεχομένως να υπάρχουν δύο εμβόλια διαθέσιμα. Σημειώνεται ότι η Pfizer περιμένει να λάβει follow up δεδομένα δύο μηνών για την ασφάλεια του εμβολίου, μέσα στην τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. 

Πόσες δόσεις έχουν παραγγείλει Ε.Ε. και Βρετανία 

Λίγο μετά την ανακοίνωση της είδησης εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε ότι η Βρετανία αναμένει να λάβει 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέσα στο 2020, ενώ συνολικά έχει κλείσει συμφωνία για 40 εκατομμύρια δόσεις.

Η Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο είχε καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για την προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/ BionTech και οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων, σε περίπτωση που οι εταιρείες εξασφαλίσουν άδεια διάθεσής τους από τις αρμόδιες αρχές. Δεν έχει υπογραφεί ακόμη η οριστική σύμβαση. Ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg, Ε.Ε, Βρετανία και ΗΠΑ είναι πρώτες στην σειρά για να λάβουν το εμβόλιο. 

Ενθουσιασμός στις αγορές και όχι μόνο 

Στον απόηχο της είδησης ένα ξέφρενο πάρτι στήθηκε στις αγορές.  Στην Ευρώπη τα κέρδη υπερβαίνουν το 4%, ενώ στη Wall Street η συνεδρίαση αναμένεται να ανοίξει σε λίγη ώρα με τον Dow Jones να κάνει άλμα 5% και να καταρρίπτει το ιστορικό ρεκόρ του. 

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε τα νέα ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν. Σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για υπέροχα νέα, αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει να περάσουν μήνες ακόμη για να φτάσουμε στον μαζικό εμβολιασμό και για αυτό οι Αμερικανοί θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του και έγραψε στο Twitter:«Το χρηματιστήριο ανεβαίνει πολύ, το εμβόλιο έρχεται σύντομα. Αναφέρεται ως 90% αποτελεσματικό. Τόσο υπέροχα νέα!». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή