Σε «στενή συνεργασία» με τον Μπάιντεν προσβλέπει ο ΠΟΥ

Σε «στενή συνεργασία» με τον Μπάιντεν προσβλέπει ο ΠΟΥ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δηλώνοντας ότι προσβλέπει σε μία «στενή συνεργασία» με την νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε «παγώσει» την χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς τον ΠΟΥ και είχε ξεκινήσει διαδικασίες για την αποχώρηση της χώρας από τον διεθνή οργανισμό τον Ιούλιο. Ο Μπάιντεν, ο οποίος ετοιμάζεται να παρουσιάσει μία εθνική «ομάδα κρούσης» κατά του κορωνοϊού, έχει δηλώσει ότι θα ανακαλέσει την απόφαση του Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τον οργανισμό την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς Υγείας των χωρών-μελών του Οργανισμού κατά την έναρξη της επαναληπτικής ετήσιας συνόδου του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ χαιρέτισε τις προσπάθειες να ενισχυθεί ο οργανισμός μέσω μεταρρυθμίσεων. «Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες για την ενίσχυση του οργανισμού, όχι για το δικό του καλό, αλλά προς όφελος των ανθρώπων που υπηρετούμε» ανέφερε.

Απηύθυνε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για την αναχαίτιση της πανδημίας. «Χρειάζεται να αναστοχαστούμε την ηγεσία, να οικοδομήσουμε πάνω στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αμοιβαία ευθύνη για να τερματιστεί η πανδημία και να αντιμετωπίσουμε τις θεμελιώδεις ανισότητες που βρίσκονται στη ρίζα τόσο πολλών από τα παγκόσμια προβλήματα» είπε.

Επανέλαβε τέλος ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση του ιού θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια και να θεωρούνται «παγκόσμια δημόσια αγαθά κι όχι ιδιωτικά εμπορεύματα».

Στην αρχή της ομιλίας του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα λόγω επαφής που είχε με άτομο που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πανδημίας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή