Γυναίκες αρχηγοί κράτους: Όχι τόσο αποτελεσματικές ώστε να σπάσουν τη «γυάλινη οροφή»

Γυναίκες αρχηγοί κράτους: Όχι τόσο αποτελεσματικές ώστε να σπάσουν τη «γυάλινη οροφή»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα ‘Αρντερν, μέχρι την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, οι γυναίκες αρχηγοί κρατών αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικές στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν το σύνολο της κοινής γνώμης.

Μόνο το 52% των πολιτών από τις επτά περισσότερο ανεπτυγμένες οικονομίες(G7) αισθάνονται «μεγάλη σιγουριά» με μια γυναίκα στο «τιμόνι» της χώρας τους, όπως προκύπτει από την έρευνα πο πραγματοποίησε η εταιρεία Kantar. Οι διαφορές είναι μεγαλύτερες μεταξύ ανδρών και γυναικών: Μόλις το 46% των ανδρών και το 59% των γυναικών αισθάνονται «μεγάλη σιγουριά» με αρχηγό κράτους μια γυναίκα.

Παρότι το γενικό ποσοστό 52% είναι αυξημένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ο δείκτης ηγεσίας της Kantar(Reykjavik Index for Leadership) δείχνει μηδενική μεταβολή στάσης όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτήθηκαν για το εάν άνδρες και γυναίκες είναι εξίσου ικανοί να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους σε πολιτική και επιχειρήσεις.

«Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος… αλλά δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση», δηλώνει στο Thomson Reuters Foundation η Μισέλ Χάρισον, εκ των δημιουργών του δείκτη ηγεσίας της Kantar.

«Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο(από τη δεκαετία του ’50) αλλά προς το παρόν τίποτε δεν μα λέει ότι διανύουμε μια εποχή αλλαγών. Θα μπορούσε να ισχύει το αντίθετο» προσθέτει, προειδοποιώντας ότι η πανδημία θα μπορούσε να ωθήσει τις γυναίκες προς την κατεύθυνση περισσότερο παραδοσιακών ρόλων.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι επικρατεί μεγαλύτερη προκατάληψη μεταξύ των νέων όσον αφορά την ανάληψη ηγετικών ρόλων από γυναίκες, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται σε Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 23.000 πολίτες από τις χώρες του G7 -Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ- συν Ινδία, Κένυα και Νιγηρία.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσον σε ξεχωριστή ερώτηση για το εάν θα αισθάνονταν «μεγάλη σιγουριά» με γυναίκα ως πρόεδρο ή πρωθυπουργό της χώρας τους. Η Βρετανία -με δύο γυναίκες πρωθυπουργούς- βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης, με το 69% των Βρετανών να τάσσονται υπέρ μιας ηγεσίας με άρωμα γυναίκας, έναντι μόλις 38% για τη Ισπανία. Στις ΗΠΑ, όπου η Καμάλα Χάρις γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος μετά την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν, το 62% των Αμερικανών τάσσονται υπέρ μιας γυναίκας αρχηγού κράτους.

Μεταξύ 23 επιχειρηματικών κλάδων, οι ερωτηθέντες αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά έχοντας μιας γυναίκα στο «τιμόνι» ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης ή ψυχαγωγίας, στον κλάδο επιστημών και οικονομίας. Αντιθέτως, τα ποσοστά είναι χαμηλότερα όσον αφορά την ανάληψη κορυφαίων ρόλων από γυναίκες στους κλάδους gaming, αυτοκινήτων ή άμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή