Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Συμφωνία για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Συμφωνία για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενημέρωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το κείμενο «υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν» και προβλέπει «πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να αναπτύσσει 1.960 στρατιωτικούς στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ σε ειρηνευτικό ρόλο. Οι δυνάμεις αυτές μεταφέρονται ήδη αεροπορικώς από τη Ρωσία στην εμπόλεμη ζώνη.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ τόνισε πως αποτελεί «ορόσημο για την επίλυση της σύγκρουσης» και ευχαρίστησε προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα δίνεται τέλος, που επιλύεται η μακρόχρονη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δίνεται τέλος στην κατοχή αζερικών εδαφών», υπογράμμισε ο Αλίεφ, διαβεβαιώνοντας πως θα τερματιστεί η αιματοχυσία και θα υπάρξει διαρκή ειρήνη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «οδυνηρή», για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Facebook, ο Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι «υπέγραψα κοινή δήλωση με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό του πολέμου στο (Ναγκόρνο) Καραμπάχ», χαρακτηρίζοντας το κείμενο αυτό «απίστευτα οδυνηρό για εμένα» όσο «και για τον λαό μας».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Αζέρο πρόεδρο, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν θα αναπτυχθεί μόνο ρωσική, αλλά και τουρκική ειρηνευτική δύναμη η οποία θα εντέλλεται να επιτηρεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, REUTERS, SPUTNIK

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή