«Θυσίασε» τον γαμπρό του ο Ερντογάν

«Θυσίασε» τον γαμπρό του ο Ερντογάν

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Δίνοντας τον βεζίρη, δεν μπορείτε να σώσετε τον σάχη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για την παραίτηση του Μπεράτ Aλμπαϊράκ από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, καθώς ο ίδιος θεωρεί τον Ερντογάν υπεύθυνο «για την τραγική κατάσταση της οικονομίας».

Η ανακοίνωση του γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας έγινε το βράδυ της Κυριακής, μέσω ανάρτησης στον λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram, επικαλούμενος λόγους υγείας, καθώς και την πρόθεση να αφοσιωθεί στην οικογένειά του.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος υπό την προεδρία του Ερντογάν, εμμέσως επιβεβαίωσε την πρόθεση παραίτησης του Αλμπαϊράκ, όμως τόνισε πως «στο προεδρικό σύστημά μας, ο πρόεδρος αποφασίζει εάν θα απομακρύνει κάποιον από τη θέση του ή θα αποδεχθεί την παραίτησή του. Ο πρόεδρός μας θα αποφασίσει και θα κάνει ανακοινώσεις όταν κρίνει ο ίδιος». Aργά χθες το βράδυ, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως η παραίτηση έγινε αποδεκτή. 

Ο Αλμπαϊράκ παραμένει εξαφανισμένος· κανένας δεν γνωρίζει πού βρίσκεται. Οι αγορές ωστόσο επιβραβεύουν την παραίτησή του, καθώς η τουρκική λίρα ανατιμήθηκε 5% έναντι του δολαρίου και του ευρώ!

«Αυτή δεν είναι παραίτηση. Είναι ουσιαστικά η αναγγελία της χρεοκοπίας», σχολίασε ο πρόεδρος του κόμματος DEVA και πρώην υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν. 

Πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης θεωρούν πως η αποχώρηση του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την ηγεσία της τουρκικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων επιλογών του Τούρκου προέδρου και του Αλμπαϊράκ και της επιμονής τους σε χαμηλά επιτόκια, γεγονός που όπως αναφέρουν οδήγησε την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλά και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Οι προθέσεις του Τούρκου προέδρου φάνηκαν από το Σάββατο, όταν με αιφνιδιαστικό τρόπο απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον πρόεδρο της «ανεξάρτητης» κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Ουϊσάλ.

Στη θέση του διόρισε τον υπεύθυνο «στρατηγικής και προϋπολογισμού» της τουρκικής προεδρίας και πρώην υπουργό Οικονομικών, Νατζί Αγμπάλ. 

Ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε ενημερωθεί για την αλλαγή ηγεσίας της κεντρικής τράπεζας και τότε αντιλήφθηκε πως πλησιάζει η «καρατόμησή» του από τον πεθερό του και, όπως αναφέρουν κάποια λίγα τουρκικά ΜΜΕ, ενδέχεται να θέλησε να κάνει «ηρωική έξοδο». Τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ, πάντως, δεν έκαναν καμία αναφορά στην είδηση της παραίτησης, φοβούμενα την αντίδραση του προεδρικού μεγάρου!

Η παραίτηση Αλμπαϊράκ, όπως εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές, ενδέχεται να έχει σχέση και με την προσπάθεια αποφυγής πιθανών διώξεων εναντίον του. Ο Αλμπαϊράκ είχε στενές σχέσεις με τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ. Λόγω των καλών σχέσεων του Τραμπ με τον Ερντογάν, οι ΗΠΑ δεν επέβαλαν κυρώσεις εις βάρος της Αγκυρας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400,  όπως και υπήρξαν καθυστερήσεις στις αμερικανικές έρευνες για παραβίαση των κυρώσεων προς το Ιράν, από την τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank.

Ο Ερντογάν, σε ομιλία του σε συνέδριο, δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό, αλλά επιτέθηκε στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. «Παρά τις προβοκάτσιες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριφερθήκαμε πάντα με υπομονή και ψυχραιμία. Δεν αποφεύγουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς έχουμε τη σιγουριά πως έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Eυχόμαστε σύντομα η Ε.Ε. να απαλλαχθεί από τη στρατηγική τύφλωσή της, η οποία απομακρύνει την Τουρκία από την Ευρώπη», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή