Παραίτηση Αλμπαϊράκ: Ο διορισμός εν μέσω βαθύτατης κρίσης και τα σκάνδαλα

Παραίτηση Αλμπαϊράκ: Ο διορισμός εν μέσω βαθύτατης κρίσης και τα σκάνδαλα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο περισσότερο από δύο χρόνια κράτησε το τελευταίο του χαρτοφυλάκιο ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθώς είχε αναλάβει υπουργός Οικονομικών μόλις τον Αύγουστο του 2018 σε ηλικία 40 ετών. Ο διορισμός του έγινε εν τω μέσω έντονης νομισματικής κρίσης στην οποία βυθιζόταν τότε η Τουρκία, κρίσης ανάλογης αυτής που αντιμετωπίζει και τώρα.

Μέλος του στενού οικογενειακού κύκλου του Ερντογάν, αφού είναι σύζυγος της κόρης του Εσρά από το 2004 και έχει μαζί της τρία παιδιά. Δεν έχει μπορέσει, έτσι, να αποφύγει το μάλλον υποτιμητικό παρατσούκλι «ο γαμπρός», όπως τον αποκαλούν συχνά στην Τουρκία. Από τη στιγμή που ανέλαβε θεωρήθηκε φερέφωνο και εντολοδόχος του Τούρκου προέδρου, καθώς υπό τις δικές του προσταγές τήρησε ανορθόδοξη νομισματική πολιτική η Τράπεζα της Τουρκίας.

Oπως και ο πεθερός του, ο Αλμπαϊράκ κατάγεται από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα από την Τραπεζούντα, κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ερντογάν, τη Ράιζ. Ο πατέρας του ήταν, άλλωστε, στενός φίλος του Ερντογάν. Οι ακαδημαϊκές περγαμηνές του σπανίως αναφέρονται, αλλά ο Αλμπαϊράκ σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε τις σπουδές του στο Pace University της Νέας Υόρκης, από όπου πήρε τον πρώτο μεταπτυχιακό του τίτλο στον ίδιο τομέα. Αργότερα ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έγινε διδάκτωρ Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης. Δίδαξε το αντικείμενό του στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά.
Eχει διατελέσει υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις Ερντογάν.  

Eχει, όμως, παρελθόν από τον χώρο των επιχειρήσεων, καθώς δύο χρόνια μετά τον γάμο του, το 2006 και σε ηλικία μόλις 29 ετών, ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος στον τουρκικό όμιλο Calik, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την οικογένεια του Τούρκου προέδρου. Υπό την ιδιότητα αυτή, το όνομά του αναμείχθηκε στα τραπεζικά σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου ενάμιση μήνα, με τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που έγιναν γνωστές ως FinCEN. Ο λόγος είναι ότι μέλος του ομίλου Calik ήταν η τουρκική τράπεζα Aktif Bank, που φέρεται να έχει μεσολαβήσει για ύποπτες συναλλαγές αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων την εποχή που ο Αλμπαϊράκ ήταν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή