Έκπτωτος λόγω διαφθοράς κηρύχθηκε ο πρόεδρος του Περού

Έκπτωτος λόγω διαφθοράς κηρύχθηκε ο πρόεδρος του Περού

Ο Μαρτίν Βισκάρα αποδέχθηκε την αποπομπή του.

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινοβούλιο του Περού κήρυξε έκπτωτο τον πρόεδρο της Λατινοαμερικανικής χώρας, Μαρτίν Βισκάρα, το βράδυ της Δευτέρας, λόγω διαφθοράς του. Παρά τις αντιδράσεις των οπαδών του, ο κ. Βισκάρα αποδέχθηκε την αποπομπή του.

Οι κατηγορίες σε βάρος τού κ. Βισκάρα σχετίζονται με δωροδοκία του για την σύναψη συμβολαίων για δημόσια έργα και προμήθειες. Ο κ. Βισκάρα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προσβάλει την απόφαση αποπομπής του και θα αποχωρήσει από το προεδρικό μέγαρο στη Λίμα.

Υπηρεσιακός πρόεδρος αναλαμβάνει πλέον ο Μανουέλ Μερίνο, ο πρόεδρος του περουβιανού Κογκρέσου, έως τη λήξη της τρέχουσας προεδρικής θητείας, δηλαδή τον προσεχή Ιούλιο.

Η πρώτη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να κηρυχθεί έκπτωτος ο κ. Βισκάρα είχε αποτύχει, αλλά η δεύτερη πέτυχε με ευρύτατη πλειοψηφία τη Δευτέρα, με ψήφους 105 έναντι 19.

Έκπτωτος λόγω διαφθοράς κηρύχθηκε ο πρόεδρος του Περού-1

Πολλοί φιλοκυβερνητικοί βουλευτές και σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων διαμαρτύρονταν τη Δευτέρα για την απόφαση κατά του κ. Βισκάρα: «Πρόκειται για συγκεκαλυμμένο πραξικόπημα. Χρειαζόμαστε ηρεμία αλλά και προσοχή από τους πολίτες,» δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Τζορτζ Φορσάιθ, που έχει θέσει υποψηφιότητα για την εκλογή προέδρου τον Απρίλιο του 2021.

Ο 57χρονος κ. Βισκάρα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες περί δωροληψίας ύψους 487.000 ευρώ συνολικά όταν ήταν κυβερνήτης της περιφέρειας Μοκέγουα.

Πηγή: BBC, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή