ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Έκπτωτος λόγω διαφθοράς κηρύχθηκε ο πρόεδρος του Περού

Ο Μαρτίν Βισκάρα αποδέχθηκε την αποπομπή του.

ekptotos-logo-diafthoras-kirychthike-o-proedros-toy-peroy-561150973

Το κοινοβούλιο του Περού κήρυξε έκπτωτο τον πρόεδρο της Λατινοαμερικανικής χώρας, Μαρτίν Βισκάρα, το βράδυ της Δευτέρας, λόγω διαφθοράς του. Παρά τις αντιδράσεις των οπαδών του, ο κ. Βισκάρα αποδέχθηκε την αποπομπή του.

Οι κατηγορίες σε βάρος τού κ. Βισκάρα σχετίζονται με δωροδοκία του για την σύναψη συμβολαίων για δημόσια έργα και προμήθειες. Ο κ. Βισκάρα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προσβάλει την απόφαση αποπομπής του και θα αποχωρήσει από το προεδρικό μέγαρο στη Λίμα.

Υπηρεσιακός πρόεδρος αναλαμβάνει πλέον ο Μανουέλ Μερίνο, ο πρόεδρος του περουβιανού Κογκρέσου, έως τη λήξη της τρέχουσας προεδρικής θητείας, δηλαδή τον προσεχή Ιούλιο.

Η πρώτη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να κηρυχθεί έκπτωτος ο κ. Βισκάρα είχε αποτύχει, αλλά η δεύτερη πέτυχε με ευρύτατη πλειοψηφία τη Δευτέρα, με ψήφους 105 έναντι 19.

ekptotos-logo-diafthoras-kirychthike-o-proedros-toy-peroy0

Πολλοί φιλοκυβερνητικοί βουλευτές και σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων διαμαρτύρονταν τη Δευτέρα για την απόφαση κατά του κ. Βισκάρα: «Πρόκειται για συγκεκαλυμμένο πραξικόπημα. Χρειαζόμαστε ηρεμία αλλά και προσοχή από τους πολίτες,» δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Τζορτζ Φορσάιθ, που έχει θέσει υποψηφιότητα για την εκλογή προέδρου τον Απρίλιο του 2021.

Ο 57χρονος κ. Βισκάρα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες περί δωροληψίας ύψους 487.000 ευρώ συνολικά όταν ήταν κυβερνήτης της περιφέρειας Μοκέγουα.

Πηγή: BBC, Reuters