Πέντε «αγκάθια» για τον Τραμπ

Πέντε «αγκάθια» για τον Τραμπ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις που θα μπορούσαν να στοιχειώσουν τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τον Ιανουάριο, οπότε θα χάσει την ασυλία που του προσφέρει ο θώκος του. Από τότε που ανέλαβε επισήμως τα προεδρικά του καθήκοντα, τον Ιανουάριο του 2017, ο Τραμπ είναι αντιμέτωπος με αγωγές και ποινικές έρευνες. Η πρώτη έρευνα, του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς Τζούνιορ, αφορά τη δωροδοκία δύο γυναικών κατά την προεκλογική περίοδο του 2016, με αντάλλαγμα τη σιωπή τους. Η δεύτερη σχετίζεται με την απόπειρα φοροδιαφυγής του, καθώς δύο χρονιές εμφανίζεται να πληρώνει μόλις 750 δολάρια φόρο. Η τρίτη εκκρεμούσα έρευνα επίσης συνδέεται με φορολογικές απάτες και δεν περιλαμβάνει μόνο τον Τραμπ αλλά και ολόκληρη την οικογενειακή επιχείρησή του: τον οργανισμό Τραμπ. Τέλος, δύο υποθέσεις προέρχονται από γυναίκες, που τον έχουν κατηγορήσει για συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς ο Τραμπ έχει απορρίψει τις εις βάρος του καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση.

Στην πρώτη υπόθεση, ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς, ο οποίος επιβάλλει τους πολιτειακούς νόμους της Νέας Υόρκης, διενεργεί ποινική έρευνα για τον Τραμπ και τον οργανισμό Τραμπ εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Η έρευνα ήταν αρχικά επικεντρωμένη στην τέλεση δωροδοκίας από τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2016,  προς δύο γυναίκες – την ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς και το πρώην μοντέλο του Playboy Κάρεν Μακντούγκαλ, που και οι δύο έχουν ισχυριστεί ότι στο παρελθόν είχαν συνάψει ερωτική σχέση με το Ντόναλντ Τραμπ, κάτι το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται. Ο Βανς, ο οποίος είναι Δημοκρατικός, έχει αναφέρει σε δικαστικά έγγραφα που κατέθεσε πρόσφατα ότι η έρευνά του έχει πλέον διευρυνθεί και πιθανόν να επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο τραπεζικής, ασφαλιστικής και φορολογικής απάτης, καθώς και πλαστογράφησης επαγγελματικών αρχείων.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο Τραμπ είναι πιθανόν να διωχθεί ποινικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπό νέο υπουργό. Κάποιοι νομικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ πιθανόν να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφυγή ομοσπονδιακών φόρων εισοδήματος, αναφερόμενοι σε ένα δημοσίευμα της New York Times σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ πλήρωσε φόρο εισοδήματος 750 δολάρια τόσο το 2016 όσο και το 2017. Πάντως ο νικητής των εκλογών Τζο Μπάιντεν έχει προσεγγίσει το ζήτημα αυτό πολύ προσεκτικά, λέγοντας ότι δεν θέλει να εμπλακεί με την κρίση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα τον Αύγουστο είχε δηλώσει στο National Public Radio ότι το να επιδιώξει να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του προκατόχου του θα ήταν «κάτι πολύ, πολύ ασυνήθιστο και ίσως όχι πολύ –πώς να το πω;– καλό για τη δημοκρατία».

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς έχει ανοικτή μια έρευνα για φοροαπάτη εις βάρος του Τραμπ και της οικογενειακής επιχείρησής του. Η τρίτη έρευνα της Δημοκρατικής Τζέιμς ξεκίνησε όταν ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι ο πρόεδρος φούσκωνε τεχνητά τις αξίες ακινήτων για να γλιτώσει χρήματα σε δάνεια και ασφάλειες και τις μείωνε για να περιορίσει τους φόρους ακίνητης περιουσίας. Η έρευνα αυτή είναι αστική, δηλαδή πιθανόν να καταλήξει στην επιβολή προστίμου και όχι σε ποινή κάθειρξης.

Στην υπόθεση της Ι. Τζιν Κάρολ, πρώην δημοσιογράφου του περιοδικού Elle, η γυναίκα αυτή κατέθεσε το 2019 αγωγή εις βάρος του Τραμπ για συκοφαντική δυσφήμηση όταν ο πρόεδρος διέψευσε τις αιτιάσεις της ότι τη βίασε τη δεκαετία του 1990 μέσα σε ένα κατάστημα της Νέας Υόρκης και την κατηγόρησε ότι ψεύδεται για να αυξήσει τις πωλήσεις του βιβλίου της.

Τέλος, ο Τραμπ έχει κατηγορηθεί με αγωγή και από τη Σάμερ Ζερβός, μια παίκτρια το 2005 στο ριάλιτι σόου που παρουσίαζε εκείνος, το «Apprentice», η οποία υποστηρίζει ότι ο Τραμπ τη φίλησε παρά τη θέλησή της σε μια συνάντηση το 2007 και αργότερα τη θώπευσε μέσα σε ένα ξενοδοχείο. Οταν ο Τραμπ τη χαρακτήρισε ψεύτρα, εκείνη απάντησε με αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι έχει ασυλία επειδή είναι πρόεδρος. Η υπόθεση έχει «παγώσει» ενώ εφετείο της πολιτείας της Νέας Υόρκης επανεξέταζε μια απόφαση του Μαρτίου 2019 που ήθελε τον Τραμπ να πρέπει να παραπεμφθεί για την υπόθεση όσο βρίσκεται στην εξουσία. Το επιχείρημά του περί ασυλίας δεν θα ισχύει πλέον όταν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή