ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Κομισιόν: Ετοιμάζει επίσημες κατηγορίες κατά της Amazon

komision-etoimazei-episimes-katigories-kata-tis-amazon-561151522

Επίσημες κατηγορίες κατά της Amazon.com αναμένεται να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λόγους παραβίασης κανόνων ανταγωνισμού. Πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα ανέφεραν ότι η Κομισιόν αναμένεται να προχωρήσει στην κίνηση αυτή επικαλούμενη το διπλό ρόλο της Amazon.com, τόσο ως πλατφόρμας πώλησης προϊόντων σε εμπόρους όσο και ως εταιρείας λιανικής που πωλεί τα ίδια προϊόντα. 

Οι κατηγορίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας που άρχισε πριν από δύο έτη και αντανακλούν τις ανησυχίες ότι η Amazon έκανε κατάχρηση του ρόλου της χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που συγκεντρώνει για τους εμπόρους για να τους ανταγωνίζεται. Η εταιρεία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει οιοδήποτε σχόλιο. Στο παρελθόν, είχε αποκρούσει όλες αυτές τις κατηγορίες, προβάλοντας το επιχείρημα ότι οι πολλοί όμιλοι λιανικής έχουν τα δικά τους προϊόντα και οι online πωλήσεις της προς αυτούς εκπροσωπούν ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού κλάδου λιανεμπορίου.

Οι επιχειρηματικές πρακτικές της Amazon έχουν μπει στο στόχαστρο της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Το 2018, οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Γερμανίας ξεκίνησαν έρευνα για το διπλό ρόλο της, δηλ. να πωλεί και σε εμπόρους λιανικής και τα δικά της προϊόντα, εξετάζοντας εάν τελικά η εταιρεία έκανε κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά για να εξασφαλίζει συμβόλαια με παράνομους όρους. 

Η Επίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ έχει την φήμη του σκληρού διαπραγματευτή που επιβάλει με αυστηρότητα το νόμο, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση καταχρήσεων σε βάρος του καταναλωτή και φοροαποφυγών. Στη διάρκεια της θητείας της – δεδομένου ότι διανύει τώρα τη δεύτερη θητεία στο συγκεκριμένο πόσο – η Ε.Ε. έχει επιβάλει στη Google πρόστιμο άνω των 8 δισ.ευρώ σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις μονοπωλιακής συμπεριφοράς, ενώ η Apple έχει κληθεί να επιστρέψει φόρους 13 δισ.ευρώ στην ιρλανδική κυβέρνηση. Και οι δύο εταιρείες έχουν ασκήσει έφεση. 

Πληροφορίες και από Financial Times.