Deutsche Bank: Να γιατί το 90% της Pfizer είναι τόσο σημαντικό

Deutsche Bank: Να γιατί το 90% της Pfizer είναι τόσο σημαντικό

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί τόσος ενθουσιασμός με την ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο του κορωνοϊού; Αρκεί να συγκρίνει κανείς την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου με το 90% που πέτυχε η Pfizer για το Covid-19, και θα καταλάβει, λέει ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Τζιμ Ριντ σε σημείωμά του προς τους πελάτες της τράπεζας. 

Και αυτό γιατί η μέση αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης την τελευταία δεκαετία διαμορφώνεται μόλις στο 44%. Για τους επιστήμονες που ψάχνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού, ένα σκεύασμα με αποτελεσματικότητα μόλις 50% θα θεωρούνταν μια μεγάλη επιτυχία, με δεδομένη και την τεράστια ανάγκη που έχει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα για ένα οποιοδήποτε όπλο στη μάχη απέναντι στην πανδημία. Σε αυτή την έκτακτη περίοδο, οι αρχές τροφίμων και φαρμάκων ήταν διατεθειμένες να δώσουν το πράσινο φως σε οποιοδήποτε εμβόλιο για το κορωνοϊό εμφάνιζε αποτελεσματικότητα έστω καλύτερη από εκείνη του αντιγριπικού εμβολίου. 

Deutsche Bank: Να γιατί το 90% της Pfizer είναι τόσο σημαντικό-1

Όμως, το εμβόλιο της Pfizer παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 90%, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα εμβόλια της ανεμοβλογιάς, της παρωτίτιδας (μαγουλάδες), της πολιομυελίτιδας και του κοκίτη. 

«Για να καταλάβετε καλύτερα τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα, από τους 94 εθελοντές της μελέτης της Pfizer που κόλλησαν κορωνοϊό, οι 86 ήταν από την ομάδα ελέγχου (δηλαδή από εκείνους που δεν λάβει πάει το εμβόλιο). Εάν πετάξεις ένα νόμισμα 94 φορές, οι πιθανότητες να πετύχεις την κορώνα 86 φορές ή περισσότερες είναι απειροελάχιστες, επομένως είναι ασφαλές να πει κανείς ότι το εμβόλιο δουλεύει», εξηγεί ο Ριντ της Deutsche Bank. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή