Πλήρης απαγόρευση εκτροφής μινκ έως το 2022

Πλήρης απαγόρευση εκτροφής μινκ έως το 2022

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Την πλήρη απαγόρευση εκτροφής μινκ έως το 2022, και όχι απλώς τη σφαγή όλων των μινκ που υπάρχουν στις φάρμες της χώρας, προωθεί η κυβέρνηση της Δανίας, μετά τη διαπίστωση ότι στέλεχος του κορωνοϊού που μεταλλάχθηκε σε εκτροφείο μινκ πέρασε σε ανθρώπους. 

Η πρώτη απόπειρα της δανικής κυβέρνησης να επιβάλει τη σφαγή όλων των μινκ της χώρας απέτυχε, καθώς, με βάση την υπάρχουσα υγειονομική νομοθεσία, οι Αρχές δύνανται να επιβάλουν τέτοιου είδους μέτρα μόνο για ζώα που βρίσκονται σε ακτίνα 7,8 χιλιομέτρων από αυτά που νοσούν. 

Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει αποζημιώσεις για τις φάρμες που δεν θα λειτουργήσουν, έως την 1η/1/2022. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού σε εκτροφεία μινκ, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι ο ιός επηρεάζει περισσότερο τα γηραιότερα μινκ και προξενεί αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούν τον θάνατο. 

Η εντατική εκτροφή ζώων, είτε για το δέρμα τους, είτε για τη γούνα τους, είτε για το κρέας, το γάλα και τα αυγά τους, αποτελεί εκκολαπτήριο ασθενειών λόγω της εγγύτητας μεταξύ τους και των κακών συνθηκών υγιεινής. Δανοί ειδικοί θεωρούν ότι η προσωρινή εξαφάνιση του μικρού κλάδου εκτροφής μινκ (35 φάρμες σε όλη τη χώρα) είναι ελάχιστο τίμημα σε σχέση με το ρίσκο να εμφανιστεί μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που δεν θα καλύπτεται από τα εμβόλια. 

Την ίδια ώρα, οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσουν σύντομα τις 300.000, με βάση καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters. Μεταξύ των θανάτων αυτών, οι 42.000 έχουν καταγραφεί στην Ιταλία, η οποία ανακοίνωσε χθες νέα περιοριστικά μέτρα, σε επιπλέον πέντε επαρχίες, που προστίθενται στην ισχύουσα καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα μετά τις 10 το βράδυ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή