Στο φως η έκθεση για τον αποσχηματισθέντα καρδινάλιο Μακάρικ

Στο φως η έκθεση για τον αποσχηματισθέντα καρδινάλιο Μακάρικ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Την έκθεση γύρω από την πτώση του πάλαι ποτέ πανίσχυρου καρδινάλιου της Ουάσιγκτον, Θίοντορ Μακάρικ, τον οποίο αποσχημάτισε ο Πάπας Φραγκίσκος το 2019 για σεξουαλικές πράξεις με ενήλικες και έναν ανήλικο, αναμενόταν να δημοσιεύσει χθες το βράδυ το Βατικανό.

Το σκάνδαλο είχε ξεσπάσει το 2018, με τον πρώην πρεσβευτή της Αγίας Εδρας στις ΗΠΑ, καρδινάλιο Βιγκάνο, να εκδίδει έκθεση 11 σελίδων, με τα ονόματα δύο δεκάδων ανώτατων Ρωμαιοκαθολικών κληρικών, οι οποίοι για είκοσι χρόνια συγκάλυπταν τις δραστηριότητες του Μακάρικ. Η έκθεση αναφέρει την περίπτωση δόκιμου ιερέα, ο οποίος κατέθεσε μακροσκελή επιστολή το 1994 στην εκκλησιαστική ιεραρχία, αποκαλύπτοντας περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης με δράστη τον Μακάρικ, χωρίς να λάβει απάντηση. Ο Βιγκάνο υποστηρίζει ότι ο Μακάρικ απολάμβανε την εμπιστοσύνη του Πάπα Φραγκίσκου, προτού ο Ποντίφικας υποχρεωθεί να αναλάβει δράση κάτω από το βάρος των καταγγελιών, απομακρύνοντας τον καρδινάλιο.

Το 2008, ο Μακάρικ είχε δεχθεί επίσημη επίπληξη από την εκκλησιαστική ιεραρχία, εξαιτίας σεξουαλικών σχέσεων που είχε με δόκιμους ιερείς. Ο Μακάρικ συνέχισε να αγνοεί τις προειδοποιήσεις, εν γνώσει αξιωματούχων του Βατικανού κατά τη διάρκεια της θητείας του Πάπα Βενέδικτου και του διαδόχου του, Φραγκίσκου.

Το 2019, ο Μακάρικ χάρισε περισσότερα από 600.000 δολάρια, μέσω καταπιστεύματος που ελέγχει, σε ισχυρούς κληρικούς σε ΗΠΑ και Βατικανό, συμπεριλαμβανομένων και όσων θα αποφάσιζαν εάν θα ετίθετο σε διαθεσιμότητα. Η ηγεσία της Εκκλησίας έχει εξασφαλίσει εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές χάρη στη μεσολάβηση του Μακάρικ προς το εύπορο αμερικανικό παπικό ίδρυμα, στη δημιουργία του οποίου συμμετείχε.

Το σκάνδαλο Μακάρικ διαφέρει από εκείνο των παιδεραστών ιερέων, καθώς τα περισσότερα θύματα του καρδινάλιου είναι ενήλικες. Ο Μακάρικ εκμεταλλεύθηκε, όμως, τη θέση του για να πιέσει τους νέους αυτούς να έχουν σεξουαλικές σχέσεις μαζί του, απειλώντας τους έμμεσα ότι εάν αρνούνταν, οι σταδιοδρομίες τους στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα απειλούνταν. Η αποκάλυψη του σκανδάλου προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης στην ρωμαιοκαθολική ιεραρχία, οδηγώντας τον Πάπα Φραγκίσκο να εγκρίνει νέους κανόνες που θα διέπουν τις έρευνες επισκόπων που κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση, σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος σε δεκαετίες ανοχής.

Το σκάνδαλο υποχρέωσε επίσης το Βατικανό να παραδεχθεί ότι ακόμη και ενήλικες –όπως είναι τα θύματα του Μακάρικ– μπορεί να πέσουν θύματα σεξουαλικών εκβιασμών από ιεραρχικά ανώτερους ιερείς και ότι οι σχέσεις αυτές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συναινετικές. Η έρευνα κατά του Μακάρικ είχε ως αφορμή την καταγγελία ανήλικου αγοριού, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο Μακάρικ τον είχε κακοποιήσει το 1971 και το 1972 στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρίκιου στη Νέα Υόρκη. Απαντώντας στις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου, ο 90χρονος πρώην καρδινάλιος είπε ότι δεν θυμάται το περιστατικό, αλλά αποδέχθηκε την ποινή του αποσχηματισμού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή