Ρωσία: 92% αποτελεσματικό το εμβόλιο Sputnik V

Ρωσία: 92% αποτελεσματικό το εμβόλιο Sputnik V

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι κατά 92% αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από την Covid-19, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες ρωσικές αρχές σήμερα, Τετάρτη.

Μετά και τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν τα αποτελέσματα από την μελέτη της Pfizer, η Μόσχα προσπαθεί να μείνει δυνατή στην «κούρσα» απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες της Δύσης. 

Η Ρωσία έδωσε επείγουσα έγκριση για χρήση του Sputnik V τον περασμένο Αύγουστο. Ήταν η πρώτη χώρα που έκανε κάτι τέτοιο, με την έγκριση μάλιστα να έρχεται πριν ακόμη αρχίσει η μεγάλης κλίμακας δοκιμή της, τον Σεπτέμβριο. Η βιασύνη αυτή πυροδότησε κριτική και ανησυχίες.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα στηρίζονται σε δεδομένα από 16.000 εθελοντές που έλαβαν και τις δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που στηρίζει την ανάπτυξη του εμβολίου. Η λεγόμενη Φάση 3 της κλινικής δοκιμής του εμβολίου, που αναπτύσσεται από το ινστιτούτο Gamaleya, λαμβάνει χώρα σε 29 κλινικές ανά τη Μόσχα και περιλαμβάνει συνολικά 40.000 εθελοντές. Το ένα τέταρτο εξ αυτών έχουν λάβει placebo.

Σύμφωνα με το RDIF οι πιθανότητες των ανθρώπων που έκαναν το κανονικό εμβόλιο να κολλήσουν Covid-19 ήταν κατά 92% χαμηλότερες από εκείνες όσων έλαβαν το placebo. 

Έρχονται και άλλα εμβόλια 

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη και δεύτερου ρωσικού υποψήφιου εμβολίου για την Covid-19, ενώ ένα τρίτο είναι στα σκαριά. Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο φέρει την ονομασία EpiVacKorona και έχει αναπτυχθεί από το επιστημονικό Κέντρο ιολογίας και επιδημιολογίας Vector του Νοβοσιμπίρσκ. 

Η παραγωγή του τρίτου ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού ενδέχεται να αρχίσει στη Ρωσία μέσα στο 2021, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ. Το τρίτο εμβόλιο θα αναπτυχθεί από το επιστημονικό Κέντρο Τσουμακόφ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Σύμφωνα με τον Μαντούροφ, όλες οι παραγωγικές μονάδες που θα ασχοληθούν με την παραγωγή του εμβολίου θα πρέπει έως το τέλος του χρόνου να ενταχθούν στην διαδικασία αυτή και αφότου πραγματοποιηθούν οι κλινικές δοκιμές θα αρχίσει η παραγωγή του.

Πηγή: Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή