Brexit: Μία ακόμα διορία εκπνέει χωρίς συμφωνία

Brexit: Μία ακόμα διορία εκπνέει χωρίς συμφωνία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους που θα διέπουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών μετά την 1η Ιανουαρίου θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, ουσιαστικά παραβιάζοντας την άτυπη διορία της 15ης Νοεμβρίου. 

Οι διαπραγματευτές δούλευαν νύχτα-μέρα στο Λονδίνο από τη Δευτέρα, καθώς οι δύο πλευρές είχαν υιοθετήσει σαν άτυπη διορία για την επίτευξη συμφωνίας την 15η Νοεμβρίου. Εάν υπήρχε συμφωνία μέχρι αυτή την ημερομηνία, ο χρόνος θα επαρκούσε ώστε αυτή να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και να τεθεί σε ισχύ πριν από την 1η Ιανουαρίου, όταν και λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit. Όμως, πληροφορίες από δύο ανθρώπους που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, θέλουν τις συνομιλίες να συνεχίζονται στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. 

Αυτό σημαίνει πως παρότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, εντούτοις έχει γίνει επαρκής πρόοδος ώστε να δικαιολογείται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Όμως, πλέον, απομένουν ελάχιστες μέρες για να επιτευχθεί συμφωνία. Ως επόμενη προθεσμία θεωρείται η 19η Νοεμβρίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.  

«Αν δεν υπάρχουν καλά νέα έως τότε, τότε πραγματικά πρέπει να πει κανείς ότι ο χρόνος τελείωσε. Απλά δεν είναι εφικτό. Οι ηγέτες θα πρέπει να δουν ότι υπάρχει (μία συμφωνία)», είπε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στον Guardian. 

Το Σάββατο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχαν δηλώσει πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή