Μπαχρέιν: Τι σημαίνει ο θάνατος του μακροβιότερου πρωθυπουργού του κόσμου

Μπαχρέιν: Τι σημαίνει ο θάνατος του μακροβιότερου πρωθυπουργού του κόσμου

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του κόσμου, ο πρίγκιπας Χαλίφα μπιν Σαλμάν Αλ Χαλίφα του Μπαχρέιν απεβίωσε, σε ηλικία 84 ετών. 

Ο πρίγκιπας Χαλίφα, που ανέβηκε στην εξουσία αφότου το Μπαχρέιν κέρδισε την ανεξαρτησία του, το 1971, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των ΗΠΑ. Ήταν ο θείος του βασιλιά Χαμάντ και είχε ισχυρό ρόλο μέσα στη βασιλική οικογένεια, σύμφωνα με το BBC. 

Ο πρίγκιπας θεωρούνταν από κάποιους ως σκληροπυρηνικός και οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης του 2011 ζητούσαν την αποχώρησή του. Ο ίδιος είχε πει ότι η Αραβική Άνοιξη έφερε μόνο «θάνατο, χάος και καταστροφή», ενώ αρνούνταν ότι είχε μπλοκάρει τις προσπάθειες για πολιτική μεταρρύθμιση στο Μπαχρέιν. 

Σύμφωνα με αναλυτές τους οποίους επικαλείται το BBC, η επιλογή του διαδόχου του θα δείξει εάν το Μπαχρέιν επιθυμεί να χαράξει ένα νέο μονοπάτι, αφότου συμφώνησε πρόσφατα και στην ομαλοποίηση των σχέσεών του με το Ισραήλ. 

Εννέα χρόνια αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας κατέπνιξαν την εξέγερση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να στοχεύει στους αντιφρονούντες. Στην προσπάθειά της να σταματήσει την κριτική σε βάρος της στο διαδίκτυο, απαγόρευσε όλα τα ανεξάρτητα media και διέλυσε τις ομάδες της αντιπολίτευσης. Γνωστοί ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι και ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί, μαζί με πολλούς διαδηλωτές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή