ΚΟΣΜΟΣ

Φάουτσι: Εμβόλια για όλους τους Αμερικανούς τον Απρίλιο

Φάουτσι: Εμβόλια για όλους τους Αμερικανούς τον Απρίλιο

Όλοι οι Αμερικανοί θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο του κορωνοϊού πριν από τα τέλη του Απριλίου, εκτίμησε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, δρ Άντονι Φάουτσι, μιλώντας στο CNN. 

Χωρίς να αναφερθεί στο εμβόλιο της Pfizer συγκεκριμένα, το οποίο χθες ανακοινώθηκε ότι είναι 90% αποτελεσματικό, ο Φάουτσι εκτίμησε ότι οι αμερικανικές αρχές θα αρχίσουν να προσφέρουν ένα εμβόλιο από τα τέλη του Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι οι πρώτοι που θα το κάνουν θα είναι οι εργαζόμενοι στην υγεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Είναι πιθανό, παρότι δεν έχει παρθεί η τελική απόφαση, ότι οι υγειονομικοί που θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο για να φροντίσουν άλλους, θα είναι η υψηλότερη προτεραιότητα», είπε. 

Στη συνέχεια, οι ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα εμβολιαστούν, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής. Μετά, το εμβόλιο θα γίνει διαθέσιμο για το γενικό πληθυσμό, εξήγησε ο Φάουτσι. «Πιθανότατα λέμε έως τον Απρίλιο, τα τέλη του Απριλίου», εκτίμησε. 

Ο Φάουτσι εξέφρασε την ανησυχία του για εκείνους που ενδεχομένως δεν θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, όπως για παράδειγμα όσους ανήκουν στο αντι-εμβολιαστικό κίνημα αλλά και άλλους, που φοβούνται ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα δημιουργήθηκε βιαστικά. Για αυτό και εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα μπουν για τα καλά στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2021 μέχρι να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν.