Ο Τσαβούσογλου «αγνοεί» τον Πομπέο που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη

Ο Τσαβούσογλου «αγνοεί» τον Πομπέο που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει αποφασίσει να μην συναντήσει τον απερχόμενο ομόλογό του των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην προσεχή επίσκεψη του τελευταίου στη Κωνσταντινούπολη, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμα της, η ιστοσελίδα Middle East Eye

Όπως τονίζεται, Τούρκοι αξιωματούχοι για καιρό προσέβλεπαν σε μια επίσκεψη του Πομπέο για διμερείς επαφές, ωστόσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, παρότι έχει βρεθεί αρκετές φορές την ευρύτερη περιοχή, «προσπερνούσε» τη γειτονική χώρα. 

Τώρα, λιγότερο από τρεις μήνες πριν την επίσημη αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο και την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν, ο Πομπέο θα βρεθεί στην Τουρκία κατά το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή (13 με 23 Νοεμβρίου), όπου, μεταξύ άλλων, θα συναντήσει και αξιωματούχους από άλλα κράτη, όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνεργάτες του Πομπέο είχαν διαμηνύσει προς την τουρκική πλευρά ότι δεν σκόπευε να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές, αλλά να συναντήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο απερχόμενος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα ταξίδευε στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με στόχο να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για τις θρησκευτικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο. Κατά πολλούς, η κίνηση αυτή σχετίζεται και με την πρόσφατη κίνηση της Αγκυρας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

Συνάντηση μόνο στην Άγκυρα

Πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα, αναφέρει πως Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ξεκαθαρίσει ότι ο Τσαβούσογλου δεν θα συναντούσε τον Πομπέο, παρά μόνο αν πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα. Ωστόσο, όπως προσθέτει, «οι Αμερικανοί επιμένουν πως στην ατζέντα του Αμερικανού ΥΠΕΞ δεν υπάρχει χώρος για επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα». «Αντιπρότειναν την Κωνσταντινούπολη, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί», συμπληρώνει η ίδια πηγή. 

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, σχετικά με τα πεπραγμένα της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης, εκτός από ένα έκτακτο ταξίδι του αντιπροέδρου Πενς τον περασμένο χρόνο με αντικείμενο τις συγκρούσεις στη Συρία, ο Μάικ Πομπέο δεν επισκέφθηκε ποτέ την Τουρκία, παρότι βρέθηκε πολλές φορές στην περιοχή. Όπως αναφέρει, μάλιστα, άλλη πηγή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προτιμούσε πάντα να συναντά τον Τσαβούσογλου στο περιθώριο συνόδων, σε άλλες περιοχές. 

Αντίθετα, όπως σημειώνεται, ο ίδιος έχει βρεθεί δύο φορές στην Ελλάδα, ανακοινώνοντας μάλιστα σημαντικά βήματα εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και στρατιωτικές συνεργασίες εν μέσω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.  Κάτι που έχει οδηγήσει, συνεχίζει το ρεπορτάζ,  επανειλημμένα Τούρκους αξιωματούχους να υποστηρίξουν δημοσίως ότι ο Πομπέο δεν κινείται με βάση το δόγμα της αμεροληψίας στην περιοχή, έναν ρόλο που παραδοσιακά στήριζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις ΗΠΑ. 

«Φυσιολογικά, ο Τσαβούσογλου αποφάσισε να τον “αγνοήσει”, ειδικά από τη στιγμή που, έτσι κι αλλιώς, θα αφήσει τα καθήκοντά του σύντομα», αναφέρει η ίδια πηγή. 

Το δημοσίευμα παραθέτει και εκτιμήσεις Τούρκων αξιωματούχων, που πιστεύουν ότι οι ευρύτερες κινήσεις του Πομπέο σχετικά με την Ελλάδα, αλλά και η προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, εντάσσονται στην προσπάθειά του να κερδίσει την υποστήριξη του λόμπι των Ελλήνων και των ευαγγελιστών στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς είναι πιθανό να θέσει υποψηφιότητα για τη Γερουσία στο Κάνσας, στη μετά Τραμπ περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή