Προς γενικό lockdown η Ιταλία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διάδοση του κορωνοϊού στην Ιταλία δεν περιορίζεται. Οι χθεσινοί 580 θάνατοι, έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο την Κυριακή θα αποφασιστεί αν η χώρα, στο σύνολό της, πρέπει να μπει σε καθολικό lockdownμέχρι το τέλος του μήνα. Το ζητά η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών και των νοσηλευτών. Αντιστέκονται πολλοί περιφερειάρχες, η αντιπολίτευση και οι εμπορικές ενώσεις. Σήμερα επίσης αποφασίζεται αν και η Νάπολη (όπως και οι περιοχές του Μιλάνο και του Τορίνο) θα μετατραπεί σε «κόκκινη ζώνη».

Ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικών, Αντόνιο Μιζιάνι, τονίζει δε ότι «αν καταστεί αναγκαίο, η κυβέρνηση θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας». Μηχανισμός που μπορεί να προσφέρει στην Ιταλία περί τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Μέχρι αυτή τη στιγμή τα Πέντε Αστέρια, που συγκυβερνούν με την Κεντροαριστερά, είναι κάθετα αντίθετα στη χρήση του. Αλλά η ανάγκη στήριξης των πολιτών που πλήττονται από τη νέα αυτή κρίση μπορεί να κάμψει τελικά τις αντιρρήσεις τους.

«Ξεχάστε τα χριστουγεννιάτικα δείπνα»

Στο μεταξύ κυβέρνηση Κόντε ενέκρινε την τελευταία εβδομάδα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη βοήθεια των πολιτών που έχασαν τις πηγές εσόδων τους. Αλλά η καταβολή των χρημάτων καθυστερεί και ο εκνευρισμός αυξάνεται. Όλοι διαπιστώνουν ότι το τεράστιο πνεύμα αλληλεγγύης της περασμένης άνοιξης έχει χαθεί και ότι υπερισχύει πλέον η κούραση και η αγωνία.

Όσο για το μέλλον ο γνωστός Ιταλός λοιμωξιολόγος Μάσσιμο Γκάλι, αρχίατρος του νοσοκομείου Σάκο του Μιλάνου ήταν σαφέστατος: «Για τα Χριστούγεννα καλό θα είναι  να ξεχάσετε τα επίσημα δείπνα με φίλους και συγγενείς. Δεν θα πρέπει να φερθούμε ξένοιαστα και ανέμελα όπως τον Δεκαπενταύγουστο, όταν πολλοί νόμιζαν ότι ο κορωνοϊός είχε εξαφανιστεί. Διότι επέστρεψε και μας μαχαίρωσε πισώπλατα». 

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή