Μερικό lockdown σε εστιατόρια και μπαρ στη Σουηδία

Μερικό lockdown σε εστιατόρια και μπαρ στη Σουηδία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας αναγκάζει και τη Σουηδία να κάνει στροφή 180 μοιρών. Για πρώτη φορά από τότε που έκανε την εμφάνισή του ο κορωνοϊός στην Ευρώπη, η Σουηδία επιβάλλει μερικό lockdown σε εστιατόρια και μπαρ, απαγορεύοντας την πώληση αλκοόλ μετά τις 10 το βράδυ.

Η επιβολή περιορισμών έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές, που βασίζονταν κυρίως στην ευθύνη των πολιτών και σε εθελοντικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου Covid-19. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν σε όλη την επικράτεια της χώρας από τις 20 Νοεμβρίου. Οι επιχειρήσεις που έχουν άδεια να σερβίρουν αλκοολούχα ποτά θα πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 10.30 μ.μ.

«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που θα μπορούσε να επιδεινωθεί μέσα εν μία νυκτί», προειδοποίησε ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λόνβεν, σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη. «Κινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε κατάσταση παρόμοια με την προηγούμενη άνοιξη», παραδέχθηκε.

Οι αρχές στις 13 από τις 21 περιφέρειες της Σουηδίας -αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 70% του πληθυσμού- έχουν εκδώσει συστάσεις προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναθροίσεις και τις μετακινήσεις, επιλέγοντας την τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Ο πρωθυπουργός Λόνβεν ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων, εάν τα τελευταία βήματα δεν συμβάλουν στη μείωση των κρουσμάτων. 

Στη διάρκεια του τελευταίου 10ημέρου, ο αριθμός των ασθενών στην εντατική έχει διπλασιασθεί, με 129 νοσηλείες στις μονάδες ΜΕΘ.

Το πώς θα ενεργήσουμε τώρα θα καθορίσει και το εάν θα είμαστε σε θέση να γιορτάσουμε φυσιολογικά τα Χριστούγεννα, υπογράμμισε ο Σουηδός πρωθυπουργός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή