ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ να κοιτάξουν πρώτα τον καθρέφτη

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ να κοιτάξουν πρώτα τον καθρέφτη

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (10 Νοεμβρίου) αναφέρθηκε πως ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του σε χώρες της περιοχής, θα συναντηθεί και με τον Ρωμιό Ορθόδοξο Πατριάρχη του Φαναρίου (σ.σ. Οικουμενικός Πατριάρχης) στην Κωνσταντινούπολη και θα συζητήσουν  τα σχετικά με «τα θρησκευτικά ζητήματα στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας τη σθεναρή στάση των ΗΠΑ στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο». αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Άκσοϊ.

«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τα ξένα κυβερνητικά στελέχη να συναντώνται με εκπροσώπους θρησκευτικών κοινοτήτων στις χώρες που επισκέπτονται.

Εξάλλου, μέχρι σήμερα οι ξένοι φιλοξενούμενοι που επισκέπτονταν τη χώρα μας -η οποία εδώ και αιώνες φιλοξενεί πολλές διαφορετικές θρησκείες και κατέχει στον τομέα αυτό μια πολύ ιδιαίτερη θέση στον κόσμο- είχαν πάντοτε συναντήσεις όπως το ζητούσαν με εκπροσώπους διαφόρων κοινοτήτων στην Τουρκία.

Aπό την άλλη, είναι γνωστή σε όλους η πρόοδος στην Τουρκία στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών, κυρίως τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Ενώ σε πολλά μέρη του κόσμου οι θρησκευτικές μειονότητες, ειδικά οι μουσουλμάνοι, είναι αναγκασμένοι να εκτελούν τη λατρεία τους υπό δυσμενείς συνθήκες και υπό απειλές, οι μη μουσουλμάνοι πολίτες στη χώρα μας μπορούν να εκτελούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και μάλιστα προστατεύεται η ελευθερία της λατρείας των πολιτών μας που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες.

Επομένως, στην ανακοίνωση επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας, οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν είναι άτοπες.

Θα ήταν πιο σωστό για τις ΗΠΑ να κοιτάξουν πρώτα στον καθρέφτη και να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο ρατσισμός, η εχθρότητα έναντι του Ισλάμ και τα εγκλήματα μίσους στη χώρα τους.

Η αντίδραση μας στο θέμα αυτό έχει εκφρασθεί προς τις ΗΠΑ και προτάθηκε μάλιστα να επικεντρωθούν κυρίως στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα» καταλήγει η ανακοίνωση.