Επανακαταμέτρηση ψήφων στη Τζόρτζια

Επανακαταμέτρηση ψήφων στη Τζόρτζια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές θεωρείται αδιαμφισβήτητη, η «μάχη οπισθοφυλακής» συνεχίζεται με το επιτελείο του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταθέτει την μία αγωγή μετά την άλλη, αμφισβητώντας την εκλογή του Δημοκρατικού αντιπάλου του.

Παράλληλα, ο επικεφαλής αξιωματούχος των Ρεπουμπλικάνων στη Τζόρτζια, Μπραντ Ραφενσμπέργκερ, διέταξε την επανακαταμέτρηση με το χέρι όλων των ψήφων της πολιτείας, μία κίνηση που υπερασπίστηκε ένθερμα ο Τραμπ. Ωστόσο σύμφωνα με τους New York Times θεωρείται απίθανο να αλλάξει το μικρό αλλά σημαντικό προβάδισμα του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Όπως επισημαίνεται ακόμη κι αν ο κ. Τραμπ κέρδιζε τη Τζόρτζια, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επί του παρόντος έχει 279 εκλεκτορικές ψήφους, έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι ψήφοι, οι οποίες και θα εκτυπωθούν, θα επανακαμετρηθούν δια χειρός.

Ο Μπάιντεν διατηρεί μικρό προβάδισμα, μερικών χιλιάδων ψήφων, στην πολιτεία που κέρδισε ο Τραμπ το 2016. Το επιτελείο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου παρουσίασε αποδείξεις, όπως λέει, ότι μια χούφτα ανθρώπων ψήφισαν παρανόμως, γιατί ήταν νεκροί.

«Με την απόσταση να είναι τόσο μικρή, θα χρειαστεί επανακαταμέτρηση σε κάθε κομητεία», δήλωσε ο κ. Ραφενσμπέργκερ σε δημοσιογράφους στην Ατλάντα, λέγοντας ότι έλαβε την απόφαση λόγω της «εθνικής σημασίας» του αποτελέσματος σε μια πολιτεία με 16 εκλέκτορες.

Σε εθνικό επίπεδο το προβάδισμα Μπάιντεν διευρύνεται σημαντικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η απόσταση των δύο είναι 5,1 εκατομμύρια ψήφους ή 3,4%.

Αγωγή από το επιτελείο Τραμπ για τα αποτελέσματα στο Μίσιγκαν

Στο μεταξύ, το επιτελείο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου κατέθεσε αγωγή στο Μίσιγκαν, στο πλαίσιο της νομικής στρατηγικής του.

Η ομάδα του Τραμπ προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο την Τετάρτη, προσπαθώντας να εμποδίσει το Μίσιγκαν να επικυρώσει τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών. Το 2016 ο Τραμπ είχε κερδίσει αυτήν την Πολιτεία, όμως τώρα υπολείπεται του Μπάιντεν κατά 148.000 ψήφους, ή 2,6%, σύμφωνα με τα ανεπίσημα, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα.

Στην αγωγή που κατατέθηκε γίνεται επίσης λόγος για παρατυπίες, ιδίως στην κομητεία Γουέιν, το προπύργιο των Δημοκρατικών, όπου βρίσκεται το Ντιτρόιτ.

Ο Τζέικ Ρόλοου, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Μίσιγκαν, είπε ότι το επιτελείο του Τραμπ προάγει ψευδείς ισχυρισμούς για να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εκλογές. «Αυτό δεν αλλάζει την αλήθεια: οι εκλογές στο Μίσιγκαν διεξήχθησαν δίκαια, με ασφάλεια, με διαφάνεια, και τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη λαϊκή βούληση», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του.

Κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και άλλοι σύμμαχοι του Τραμπ στηρίζουν τη στρατηγική του απερχόμενου προέδρου, με το σκεπτικό ότι έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής, οι δικαστές έχουν απορρίψει πολλές προσφυγές του Τραμπ και οι νομικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι δικαστικοί αγώνες έχουν ελάχιστες πιθανότητες να αλλάξουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή