Επίθεση κατά διπλωματών στην Τζέντα

Επίθεση κατά διπλωματών στην Τζέντα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΖΕΝΤΑ. Επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον διπλωματών που βρίσκονταν στο μη μουσουλμανικό νεκροταφείο της Τζέντα εκδηλώθηκε χθες, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων και Ελληνα αστυνομικού που υπηρετεί στο προξενείο της σαουδαραβικής πόλης. Οι διπλωμάτες μετείχαν σε τελετή για τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατόπιν πρόσκλησης της Γαλλίας. 

«Η ετήσια εκδήλωση μνήμης για το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο μη μουσουλμανικό νεκροταφείο της Τζέντα, στην οποία παρίσταντο εκπρόσωποι πολλών προξενείων, περιλαμβανομένου του γαλλικού, έγινε στόχος αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος τραυμάτισε αρκετούς ανθρώπους», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα αυτή την άνανδρη επίθεση, που δεν έχει καμία δικαιολόγηση».  

Το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο αστυνομικός είναι καλά στην υγεία του και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ «του συμπαραστέκονται τόσο το γενικό προξενείο όσο και η πρεσβεία μας στο Ριάντ, που παραμένουν σε συνεχή επαφή με τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας». «Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση. Εκφράζουμε, επίσης, τις θερμές ευχαριστίες μας προς τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τη στήριξη και συμπαράσταση που έδειξαν από την πρώτη στιγμή, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.  

Οι σαουδαραβικές αρχές καλούνται επίσης να διαλευκάνουν την επίθεση που εκδηλώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες εναντίον του γαλλικού προξενείου, πάλι στην Τζέντα, από την οποία τραυματίστηκε ο φρουρός του προξενείου. Σε σχέση με το περιστατικό αυτό έχει συλληφθεί ένας άνδρας. Χθες, το γαλλικό προξενείο παρότρυνε τους Γάλλους υπηκόους που βρίσκονται στη χώρα να είναι πολύ προσεκτικοί. «Να επιδεικνύετε διακριτικότητα, να αποφεύγετε όλες τις συναθροίσεις και να είστε προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις σας», ανέφερε η οδηγία.

Το μη μουσουλμανικό νεκροταφείο είναι ένας από τους λιγοστούς χώρους που το αυστηρό θεοκρατικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας αποδίδει σε θρησκείες πλην του Ισλάμ. Οι σχέσεις της Γαλλίας με τον ισλαμικό κόσμο δοκιμάζονται τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της δημοσιοποίησης στη Γαλλία σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, που από πολλούς μουσουλμάνους θεωρούνται προσβλητικά.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι κατανοεί το «σοκ» κάποιων μουσουλμάνων με τη δημοσιοποίηση των σκίτσων και επισήμανε ότι τα σκίτσα δεν απηχούν τον τρόπο με τον οποίο το επίσημο γαλλικό κράτος αντιμετωπίζει τη μουσουλμανική θρησκεία.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή