Τίμησαν τους πεσόντες στον Μεγάλο Πόλεμο

Τίμησαν τους πεσόντες στον Μεγάλο Πόλεμο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την επιμνημόσυνη τελετή για την κατάπαυση του πυρός στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παρακολούθησαν χθες στο αββαείο του Ουέστμινστερ μέλη της βρετανικής κυβέρνησης και ο πρίγκιπας της Ουαλλίας Κάρολος, ενώ στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν τίμησε τη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών του Μεγάλου Πολέμου ανακοινώνοντας την ταφή του συγγραφέα και βετεράνου της σύρραξης, Μορίς Ζενεβουά, στο Πάνθεον.
Την τελετή στο Λονδίνο παρακολούθησαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ και ο υπουργός Αμυνας, με τους συμμετέχοντες να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας εξαιτίας της πανδημίας. Η Βρετανία τίμησε χθες τα 100 χρόνια από τη δημιουργία του μνημείου του άγνωστου στρατιώτη στο αββαείο του Ουέστμινστερ.
Στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν ηγήθηκε των τελετών μνήμης, κατά τη διάρκεια των οποίων ανακοινώθηκε η πρόθεση ταφής των λειψάνων του Μορίς Ζενεβουά στο Πάνθεον. Ο Ζενεβουά έγραψε πέντε βιογραφικά έργα βασισμένα στην εμπειρία του ως στρατιώτη στα πεδία μαχών του Δυτικού Μετώπου. Οι αναμνήσεις του εκδόθηκαν κάτω από τον ενιαίο τίτλο «Αυτοί του ’14», ενώ το έργο θεωρείται ως το αρτιότερο γαλλικό λογοτεχνικό κείμενο για τον Μεγάλο Πόλεμο και μπορεί να συγκριθεί με την «Ατσάλινη καταιγίδα» του Γερμανού Ερνστ Γιούνγκερ ή με τα ποιήματα του Βρετανού Ουίλφρεντ Οουεν. Παρότι η απόφαση για ταφή στο Πάνθεον λαμβάνεται από τον πρόεδρο, οι απόγονοι του τιμηθέντος έχουν δικαίωμα να αρνηθούν, όπως έκαναν οι κληρονόμοι του Αλμπέρ Καμύ το 2009, όταν ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε προτείνει τη μεταφορά της σορού του νομπελίστα συγγραφέα εκεί.
Στο πλαίσιο των τελετών μνήμης, η γαλλική προεδρία παρήγγειλε εικαστική εγκατάσταση με μουσική υπόκρουση από τον Γερμανό εικαστικό Ανσελμ Κίφερ και τον Γάλλο συνθέτη Πασκάλ Ντισαπέν, που θα προβληθούν στο εσωτερικό του κτιρίου που στεγάζει το Πάνθεον. «Ο Ζενεβουά υπήρξε η φωνή της μνήμης μας. Μέσα από αυτόν, οι άνδρες του ’14 συνεχίζουν να μας καλούν σε επαγρύπνηση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο 24χρονος Ζενεβουά πολέμησε στο Βερντέν, διακρίθηκε στο πεδίο της μάχης και προήχθη σε υπολοχαγό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή