Την κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως όπλο ο Τραμπ

Την κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως όπλο ο Τραμπ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ισχύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της αποχώρησής του από τον Λευκό Οίκο σε 70 ημέρες, με στόχο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της κάλπης, κάτι που ουδείς Αμερικανός πρόεδρος έκανε ποτέ στην ιστορία της χώρας.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι ο Τραμπ θα συνεχίσει κανονικά στη δεύτερη θητεία του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, από την πλευρά του, ενέκρινε έρευνες γύρω από δήθεν κρούσματα νοθείας, ενώ το τμήμα γενικών υπηρεσιών αρνείται να επικοινωνήσει με την ομάδα Μπάιντεν, στερώντας από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο τη χρήση γραφείων στον Λευκό Οίκο και κεφάλαια για την πληρωμή εργαζομένων στην προεκλογική εκστρατεία.

Πέρα από την παραίτηση του υπουργού Αμυνας, Εσπερ, και άλλων στελεχών του Πενταγώνου, ο Τραμπ φέρεται να ετοιμάζεται να διορίσει στενούς συνεργάτες του στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, στη CIA, στο FBI και σε υπηρεσίες του Πενταγώνου. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τραμπ ενδέχεται να εκμεταλλευθεί τη νέα σύνθεση των υπηρεσιών ασφαλείας για να προωθήσει τολμηρά επιθετικά σχέδια εναντίον του Ιράν ή της Βενεζουέλας ενόσω βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

Οι «εκκαθαρίσεις» του Τραμπ, την Τρίτη, οδήγησαν σε παραίτηση τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Τζέιμς Αντερσον, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική προς τον Λευκό Οίκο. Στη θέση του, ο πρόεδρος επέλεξε τον Αντονι Τάτα, απόστρατο ταξίαρχο, ο οποίος έχει αποκαλέσει το Ισλάμ την «πιο καταπιεστική και βίαιη θρησκεία» και έχει αναφερθεί στον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ως «τρομοκράτη ηγέτη».

Την υποψηφιότητα του Τάτα ως υπουργού Αμυνας είχαν απορρίψει Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί τον Αύγουστο. Προσωπάρχης του Πενταγώνου, υπό τον νεοδιορισθέντα υπουργό Κρίστοφερ Μίλερ, θα είναι ο Κασιάπ Πατέλ, βοηθός του «τραμπικού» βουλευτή Ντέβιν Νούνιεζ, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υποβάθμιση της έρευνας για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.
Μόνο εννέα εν ενεργεία πρόεδροι σε όλη την αμερικανική Ιστορία έχουν αποτύχει να επανεκλεγούν, ενώ κανείς από αυτούς δεν διανοήθηκε να αρνηθεί να εγκαταλείψει την εξουσία. Ορισμένοι, όπως ο Τζον Ανταμς και ο γιος του, Τζον Κουίνσι Ανταμς, ένιωσαν τέτοια πικρία εξαιτίας της ήττας τους, που δεν παρακολούθησαν την ορκωμοσία των διαδόχων τους. «Δεν έχουμε ξαναδεί πρόεδρο να ηττάται σε εκλογές, να αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του και να λαμβάνει μέτρα για την παραμονή του στην εξουσία.

Ο Ντ. Τραμπ βρίσκεται σε δική του ιστορική κατηγορία και αυτή τη φορά απειλεί άμεσα τη δημοκρατία», σχολιάζει ο ιστορικός Μάικλ Μπεσλός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή