Γουατεμάλα: Έκκληση για διεθνή βοήθεια μετά την καταιγίδα Ήτα

Γουατεμάλα: Έκκληση για διεθνή βοήθεια μετά την καταιγίδα Ήτα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Γουατεμάλας απηύθυναν την Τετάρτη έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκτεταμένες καταστροφές εξαιτίας της καταιγίδας Ήτα, η οποία άφησε πίσω της 46 νεκρούς, 96 αγνοούμενους και 700.000 πληγέντες την περασμένη εβδομάδα.

«Οι εθνικές δυνατότητες αντίδρασης έχουν ξεπεραστεί», εξήγησε ο Όσκαρ Κόσιο, εκτελεστικός γραμματέας του Συντονιστικού οργάνου για τη μείωση των καταστροφών (Coordinadora Nacional para la Reducción de Desastres, CONRED), υπογραμμίζοντας πως επείγει να δοθεί βοήθεια στη Γουατεμάλα από τη διεθνή κοινότητα.

Το υπουργείο Εξωτερικών κινητοποίησε το διπλωματικό σώμα, έστειλε επιστολές σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς διεθνούς συνεργασίας διαπιστευμένους στη Γουατεμάλα ή μέσω διπλωματικών αποστολών της χώρας στο εξωτερικό, διευκρίνισε η CONRED.

Το κοινοβούλιο της χώρας της κεντρικής Αμερικής κήρυξε σε κατάσταση καταστροφής τις 10 από τις 22 περιφέρειές της.

Εξάλλου, η κυβέρνηση του προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι απηύθυνε έκκληση στις αμερικανικές αρχές να επιτρέψουν στους υπηκόους Γουατεμάλας που βρίσκονται στις ΗΠΑ να παραμείνουν εκεί, να μην τους απελάσουν, εξαιτίας της καταστροφής.

Η κυβέρνηση επιχειρηματολόγησε πως «είναι ανάγκη» οι πολίτες της Γουατεμάλας «που βρίσκονται επί του παρόντος στις ΗΠΑ να μπορέσουν να παραμείνουν, να μην απελαθούν, βάσει του προσωρινού μηχανισμού προστασίας», όπως το έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέδρο Μπρόλο, αναφερόμενος στο πρόγραμμα TPS της αμερικανικής κυβέρνησης.

Δυνάμει του λεγόμενου «καθεστώτος προσωρινής προστασίας» (temporary protected status, ή TPS) επιτρέπεται σε αλλοδαπούς στις ΗΠΑ να μείνουν και τους δίνονται άδειες εργασίας. Το καθεστώς αυτό υπόκειται σε περιοδική ανανέωση από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, που το παρατείνει κάθε φορά για έξι ως 18 μήνες. Προβλέπεται σε περιπτώσεις καταστροφών, ένοπλων συρράξεων ή άλλων κρίσεων.

Την Τρίτη σωστικά συνεργεία του στρατού και της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών ανέστειλαν τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων σε χωριό όπου ζουν κυρίως αυτόχθονες, στον βορρά. Περίπου 150 σπίτια θάφτηκαν στο χωριό αυτό, το Κέχα, εξαιτίας κατολίσθησης.

Οι αρχές εκτιμούν ότι μέσα στα σπίτια βρίσκονταν τουλάχιστον 100 αυτόχθονες μάγια, όμως μπόρεσαν να ανασύρουν μόλις οκτώ πτώματα.

Ο κυκλώνας Ήτα, εξασθενημένος σε τροπική καταιγίδα όταν έπληξε τη Γουατεμάλα, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους στην κεντρική Αμερική από την 3η Νοεμβρίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή