ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ελπίδες και από το ρωσικό εμβόλιο

Ελπίδες και από το ρωσικό εμβόλιο

Ο δρόμος προς τον μαζικό εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών θα είναι μακρύς, επισήμανε χθες η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης (ECDC), δρ Αντρεα Αμόν, εκτιμώντας ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς. Ηδη, το ευρωπαϊκό CDC επεξεργάζεται τους κανόνες για τον καθορισμό των ομάδων του πληθυσμού που θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό. «Σε γενικές γραμμές πρόκειται για τους ευάλωτους πληθυσμούς και για το υγειονομικό προσωπικό. Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερο προσδιορισμό, διότι οι ομάδες αυτές είναι ακόμη αρκετά πολυπληθείς». Λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικύρωσε τη συμφωνία αγοράς 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου που παρασκευάζεται από τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και ΒioNTech. 

Θετικές είναι οι εξελίξεις και για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έχει αποτελεσματικότητα 92% έναντι του νέου κορωνοϊού. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, όπου αναπτύχθηκε το σκεύασμα με ταχύτητα φωτός, εκτιμά ότι ο εμβολιασμός των Ρώσων πολιτών θα μπορεί να ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι δεσμεύονται ότι θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη της χρονιάς. Ενδιαφέρον για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου εξέφρασε η Τουρκία, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Υγείας. Χθες, η Ρωσία κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων θανάτων, καθώς έφθαναν τους 432. Στη Βραζιλία ξεκινάει και πάλι η κλινική μελέτη του εμβολίου της κινεζικής Sinovac, τη διακοπή της οποίας χαρακτήρισε ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρο «προσωπική νίκη». 

Ενα εκατομμύριο νέα κρούσματα διαγνώσθηκαν στις ΗΠΑ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ αυξάνονται ταχύτατα και οι νοσηλείες λόγω COVID-19 σε όλη τη χώρα. Στο μεταξύ, τα κρούσματα στην Ιταλία ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, ενώ αυξάνονται οι φωνές υπέρ ενός νέου lockdown. Από την πλευρά της, η Ισπανία ζητεί από τους ξένους επισκέπτες αρνητικό τεστ COVID-19 για να τους υποδεχθεί. Στην Ιαπωνία, οι Αρχές προειδοποιούν για την έλευση του τρίτου πανδημικού κύματος, καθώς η σημαντική καθημερινή αύξηση των λοιμώξεων αποδίδεται στον ψυχρότερο καιρό και την κυβερνητική επιλογή προώθησης του εσωτερικού τουρισμού. 

Τέλος, την τιμητική τους έχουν τους τελευταίους μήνες οι μάσκες προσώπου, που είναι ένα αξιόπιστο μέσο προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Ερευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Physics of Fluids, διαπίστωσε, ωστόσο, ότι οι μάσκες με βαλβίδα είναι εντελώς ακατάλληλες γιατί, παρότι διευκολύνουν τον χρήστη στην αναπνοή, άρα είναι πιο άνετες για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέπουν στον αέρα να διαφεύγει από τη μάσκα χωρίς να φιλτράρεται, κάτι που ακυρώνει τον στόχο της μάσκας. Οι μάσκες φιλτράρουν τον εισπνεόμενο αέρα (αλλά όχι τον εκπνεόμενο) και έτσι προστατεύουν αυτόν που τις φοράει. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ακόμη και μάσκες χωρίς βαλβίδα, που δεν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο, επιτρέπουν τη διαρροή μέρους του εκπνεόμενου αέρα από τα άκρα τους, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τους γύρω μας.