ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΠΟΥ: Ακούραστος ο κορωνοϊός, ανάγκη για ετοιμότητα

ΠΟΥ: Ακούραστος ο κορωνοϊός, ανάγκη για ετοιμότητα

Ο κόσμος μπορεί να έχει κουραστεί από την κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας αλλά θα πρέπει να παραμείνει σε ετοιμότητα ενώ βρίσκεται σε αναμονή για το εμβόλιο, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

«Μπορεί να κουραστήκαμε από την COVID-19 αλλά αυτή δεν κουράστηκε με εμάς. Οι ευρωπαϊκές χώρες δίνουν μάχη αλλά ο ιός δεν έχει αλλάξει σημαντικά, ούτε και τα μέτρα εναντίον του», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ για την Ειρήνη στο Παρίσι. 

Έντεκα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 – που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους, έχει προκαλέσει προβλήματα στις οικονομίες των χωρών παγκοσμίως και έχει ανατρέψει τις ζωές όλων – ο Τέντρος υπογράμμισε ότι το να βασιζόμαστε σε υποσχόμενα, αλλά όχι ακόμη με επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα εμβόλια είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα.

Η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει οδηγήσει πολλές χώρες στο να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα, ακόμη και lockdown, σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν την εξάπλωση της πανδημίας και να προστατεύσουν τα συστήματα υγείας τους.

Τη Δευτέρα η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει έδειξε να είναι 90% αποτελεσματικό έναντι της COVID-19, βάσει των αρχικών αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών τρίτης φάσης που διεξάγει.

«Χρειαζόμαστε άμεσα ένα εμβόλιο, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε το εμβόλιο και να βασίζουμε όλες μας τις ελπίδες εκεί», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού τελικά παρασκευαστεί, να μοιραστεί δίκαια, και κυρίως ανάμεσα στις φτωχές χώρες.

Πηγή: Reuters