ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα δοκιμάσει το ρωσικό εμβόλιο

Ουγγαρία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα δοκιμάσει το ρωσικό εμβόλιο

Εντός του επομένου δεκαημέρου αναμένεται να φθάσουν την Ουγγαρία τα πρώτα δείγματα του ρωσικού εμβολίου καταπολέμησης της νόσου Covid-19, αποτελώντας την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα δοκιμάσει το ρωσικό εμβόλιο.

Όπως μεταδίδουν οι «FT», ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου, Πέτερ Σιτζάρτο -ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον καραντίνα καθώς έχει διαγνωσθεί θετικός στον κορωνοϊό- επιβεβαίωσε ότι η Ουγγαρία είναι σε «προχωρημένες διαπραγματεύσεις» για την απόκτηση δόσεων του εμβολίου από τη Μόσχα. «Πρόκειται για καλά νέα για την Ουγγαρία», δήλωσε.

Εάν η Ουγγαρία αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο και εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά θα σηματοδοτήσει μείζονα νίκη για το εμβόλιο Sputnik V που αναπτύσσει η Μόσχα, έπειτα από τις έντονες επικρίσεις από μερίδα ειδικών για την ταχεία διαδικασία έγκρισης και περιορισμένη, διαθέσιμη πληροφόρηση για την αποτελεσματικότητά του.

Οι συνομιλίες για προμήθεια του εμβολίου είναι ενδεικτικές των κινήσεων προσέγγισης της Μόσχας από την πλευρά της Βουδαπέστης, σύμφωνα με αναλυτές. Ενδεικτική αυτών των κινήσεων και η απόφαση της Ουγγαρίας να φιλοξενήσει τα κεντρικά γραφεία της Διεθνούς Επενδυτικής Τράπεζας, χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στενά συνδεδεμένου με τις σοβιετικές υπηρεσίες ασφαλείας. Η Ουγγαρία έχει δεχθεί επικρίσεις από τους εταίρους της Δύσης για την άρνησή της να εκδώσει Ρώσους εμπόρους όπλων στις ΗΠΑ, καθώς και για την εξάρτησή της από εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείοτης Ρωσίας, που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik-V, ανακοίνωσε χθες ότι οι πρώτε μελέτες δείχνουν αποτελεσματικότητα 92%. Παρ’ όλα αυτά, το μέγεθος του δείγματος ήταν πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου που αναπτύσσουν οι Pfizer και BioNTech, δοκιμές που έδειξαν αποτελεσματικότητα πάνω από 90%.

Ο κ. Σιτζάρτο ανέφερε ότι το πρώτο δείγμα θα φθάσει στην Ουγγαρία μέσα σε μιάμιση εβδομάδα για εργαστηριακούς ελέγχους και ότι οι κλινικές δοκιμές θα αρχίσουν τον Δεκέμβριο. Εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό, τότε αναμένονται μεγαλύτερες παρτίδες στο δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον Ούγγρο υπουργό, είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με φαρμακευτική εταιρεία της Ουγγαρίας για το ενδεχόμενο παραγωγής του εμβολίου Sputnik V.