ΗΠΑ: ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

ΗΠΑ: ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της επέλασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας βρίσκονται, μετά την Ευρώπη, και οι ΗΠΑ. Την Τετάρτη κατέρριψαν ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, με περισσότερες από 142.000 διαγνώσεις σε 24 ώρες. Ταυτόχρονα, καταγράφεται ραγδαία αύξηση των νέων νοσηλειών, που μόνο την Τετάρτη υπερέβησαν τις 65.368. Ηδη πολλές πολιτείες αναγκάζονται να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα. Στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο επέβαλε περιορισμό για τις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, που πλέον δεν μπορούν να ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επίσης, δεν θα λειτουργούν μετά τις 10 μ.μ. γυμναστήρια, εστιατόρια και μπαρ.

Στη Γαλλία, κλήθηκε σε απολογία ενώπιον της επιτροπής δεοντολογίας του γαλλικού ιατρικού συλλόγου ο καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ, ο πρώτος και βασικός «διαφημιστής» της υδροξυχλωροκίνης ως θεραπείας της COVID-19. Οσες μελέτες ακολούθησαν διέψευσαν τους ισχυρισμούς του, διαπιστώνοντας ότι το φάρμακο ήταν από αναποτελεσματικό μέχρι επικίνδυνο. Ο Ραούλ κατηγορείται για διασπορά ψευδών ειδήσεων και παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας.

Στη Γερμανία, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, δήλωσε ότι η επιδημική καμπύλη στη χώρα καταγράφει τάση επιπεδοποίησης, με καθημερινή μείωση των νέων κρουσμάτων. Παρά τα ενθαρρυντικά νέα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέφυγε να δεσμευθεί για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης μετά την 1η Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι «θα περάσουμε έναν δύσκολο χειμώνα» και προσέθεσε πως «πρέπει να είμαστε συνετοί ακόμη και αν βλέπουμε μια πρώτη εξομάλυνση της καμπύλης των νέων κρουσμάτων». 

Στην Ιταλία, που πλέον ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα και χθες κατέγραψε ρεκόρ θανάτων, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι δεν θα διστάσει να ζητήσει τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων και των υγειονομικών που δραστηριοποιούνται εκεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση στη Νάπολη. Οι εικόνες από την πόλη προκαλούν σοκ. Ασθενής με COVID-19, που είχε μεταφερθεί στα έκτακτα περιστατικά του νοσοκομείου Καρνταρέλι, πέθανε μέσα σε τουαλέτα του κτιρίου. Το πτώμα του εντοπίστηκε από άλλους ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο σε προσωρινά ράντζα. «Πρόκειται για δραματικά και απαράδεκτα συμβάντα. Πρέπει να δράσουμε άμεσα, διότι σε πολλές περιοχές της Νάπολης και στα περίχωρά της η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο.

Στην Τουρκία, οι προσπάθειες ελέγχου της COVID-19 επικεντρώθηκαν στους θεριακλήδες, καθώς απαγορεύθηκε το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους. Στόχος της απαγόρευσης, να μην κατεβάζουν οι πολίτες τη μάσκα τους προκειμένου να απολαύσουν το τσιγάρο τους, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.

Τέλος, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος προσέφερε δωρεάν τεστ κορωνοϊού σε απόρους και αστέγους που μεταβαίνουν στο Βατικανό επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Φτωχών, την Κυριακή. Οπως έγινε γνωστό, θα γίνονται περίπου 50 τεστ την ημέρα, ενώ η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Λόγω πανδημίας, μόνο 100 άποροι και άστεγοι θα παρευρεθούν στην ειδική λειτουργία για τους φτωχούς την Κυριακή, στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, αλλά θα παραδοθούν σε άπορες οικογένειες 5.000 πακέτα με τρόφιμα και θα μοιραστούν στα σχολεία στις φτωχογειτονιές της Αιώνιας Πόλης 350.000 μάσκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή