Ρωσικές παρενοχλήσεις εντός της αμερικανικής οικονομικής ζώνης

Ρωσικές παρενοχλήσεις εντός της αμερικανικής οικονομικής ζώνης

Ψαράδικα σκάφη καταγγέλλουν απειλές και προειδοποιητικές βολές ανοικτά της Αλάσκα.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένες παρενοχλήσεις αμερικανικών σκαφών στον Βερίγγειο Πορθμό, ανοικτά της Αλάσκα, από ρωσικά αεροσκάφη και υποβρύχια αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times, σε μια κατάσταση που θυμίζει οικεία κακά.

Σε θαλάσσιες περιοχές όπου δικαιούνται να κινούνται και να ψαρεύουν οι Αμερικανοί ψαράδες, έχουν σημειωθεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες επεισόδια απειλών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με πολλαπλές καταγγελίες.

Τρομοκρατημένοι ψαράδες άκουγαν στον ασύρματο μηνύματα σε σπαστά αγγλικά, μαζί με ακατάληπτα ρωσικά, που τους ζητούσαν να αποχωρήσουν από την περιοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις ακούστηκαν και προειδοποιητικές βολές. Οι ψαράδες που επικοινωνούσαν με τις αμερικανικές λιμενικές αρχές άκουγαν προς έκπληξή τους να τους απαντούν: «Κάντε ό,τι σας λένε.»

Πρόκειται για περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στην αμερικανική αποκλειστική οικονομική ζώνη, κοντά στην Αλάσκα, σε μια περίοδο που η υποχώρηση των πάγων στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό οδηγεί σε αμφισβητήσεις σχετικά με τις δικαιοδοσίες στον Αρκτικό Κύκλο.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, φέτος οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν οδηγήσει ένα πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό στην καρδιά της Αρκτικής, τον Βόρειο Πόλο, έχουν κάνει γυμνάσια με αλεξιπτωτιστές σε αρχιπέλαγος της Αρκτικής, και επανειλημμένως έχουν στείλει βομβαρδιστικά αεροσσκάφη στα όρια του αμερικανικού εθνικού εναέριου χώρου.

Ξαφνιασμένες και οι λιμενικές αρχές των ΗΠΑ, δεν είναι σε θέση να αντιδράσουν προ της πολύ ογκωδέστερης ρωσικής παρουσίας στην περιοχή: Ο επικεφαλής του Λιμενικού Σώματος στην περιφέρεια που καλύπτει και την Αλάσκα, Αντιναύαρχος Μάθιου Μπελ, λέει ότι δεν αποτελεί έκπληξη ότι ρωσικές δυνάμεις δρουν στον Βερίγγειο Πορθμό το καλοκαίρι, «η έκπληξη ήταν στο πόσο επιθετικές έγιναν στη δική μας πλευρά των θαλασσίων συνόρων.»

Και στον αέρα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν όλο και σοβαρότερα περιστατικά να αντιμετωπίσουν. Τον περασμένο μήνα η αμερικανική αεροπορία αντιμετώπισε την προσέγγιση δύο ρωσικών βομβαρδιστικών και δύο μαχητικών που έφτασαν εντός 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Αλάσκα, σε σνυθήκες που δεν έχουν αναφερθεί ξανά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Πηγή: The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή