ΚΙΝΑ

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες που έχουν σχέση με το στρατό

oi-ipa-apagoreyoyn-ependyseis-se-kinezikes-etaireies-poy-echoyn-schesi-me-to-strato-561156124

Διάταγμα εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύει τις αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες που η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν σχέσεις με τον κινεζικό στρατό. Με το νέο διάταγμα, ο Τραμπ κατηγορεί το Πεκίνο ότι «εκμεταλλεύεται κατάφωρα τους Αμερικανούς επενδυτές για να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του στρατού του». 

Η απαγόρευση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, αναμένεται να επηρεάσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των China Telecom και Hikvision. 

Καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας του, ο Τραμπ προσπάθησε να αποθαρρύνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις από το να διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα. Επέβαλε δασμούς ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών και κυρώσεις σε ορισμένες από τις κινεζικές τεχνολογικές επιχειρήσεις. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το νέο διάταγμα τελούσε υπό εξέταση εδώ και μήνες και στοχεύει άμεσα ή έμμεσα σε 31 κινεζικές επιχειρήσεις, για τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση διαπίστωσε ότι στηρίζονται από τον κινεζικό στρατό. Οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν το χρονικό περιθώριο ενός έτους για να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς. 

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρότι δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τη στρατηγική του απέναντι στην Κίνα, δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του να πολεμήσει την κινεζική κυβέρνηση σε αντίστοιχα ζητήματα με τον Τραμπ, μεταξύ των οποίων καταχρήσεις σε επίπεδο εμπορικής πολιτικής και κυβερνοεπιθέσεις. 

Το νέο αμερικανικό διάταγμα εκδόθηκε σε μία περίοδο που το άνοιγμα αμερικανικών επιχειρήσεων όσον αφορά στην εισαγωγή τους σε κινεζικά χρηματιστήρια έχει αυξηθεί. 

Πηγή: BBC