Σπάνιο ροζ διαμάντι αξίας 22,5 εκατ. ευρώ

Σπάνιο ροζ διαμάντι αξίας 22,5 εκατ. ευρώ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εξαιρετικά σπάνιο ρωσικό ροζ διαμάντι δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby’s στη Γενεύη, έναντι 22,5 εκατ. ευρώ. Το διαμάντι, που φέρει το γοητευτικό όνομα «Το Πνεύμα του Ρόδου», έχει βάρος 14,8 καρατίων και είναι το μεγαλύτερο της κατηγορίας του που έχει βγει προς πώληση. Το 99% των ροζ διαμαντιών έχουν βάρος μικρότερο των δέκα καρατίων. Το μέγεθος, το εξαίσιο χρώμα και η αψεγάδιαστη εσωτερική του καθαρότητα και δομή, προφανώς γοήτευσαν τόσο τον ανώνυμο αγοραστή του, ώστε δεν δίστασε να καταβάλει μια περιουσία προκειμένου να το αποκτήσει. 

«Το Πνεύμα του Ρόδου» είναι ένας από τους τρεις πολύτιμους λίθους της ρωσικής εταιρείας Alrosa, που έχουν λάβει τα ονόματά τους από τα φημισμένα ρωσικά μπαλέτα. Ο πολύτιμος λίθος που δημοπρατήθηκε χθες προέρχεται από ένα ακατέργαστο διαμάντι που βρέθηκε στη Ρωσία το 2017 και είχε λάβει το όνομα «Νιζίνσκι», προς τιμήν του Ρωσοπολωνού χορευτή και χορογράφου των αυτοκρατορικών ρωσικών μπαλέτων. 

Αν και το ποσό πώλησης του πετρώματος φαντάζει δυσθεώρητο, δεν είναι το ακριβότερο. Το ροζ διαμάντι «Ρόδινο Αστέρι», βάρους 49 καρατίων, που είχε βρεθεί από τον οίκο De Beers σε ορυχείο της Νότιας Αφρικής το 1999, είχε πωληθεί σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, στο Χονγκ Κονγκ, έναντι του αστρονομικού ποσού των 60,2 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο του 2017. Ο υπερπολύτιμος λίθος πωλήθηκε εντός πέντε λεπτών από την έναρξη της δημοπρασίας και σύμφωνα με τον Sotheby’s, αγοράστηκε από κοσμηματοπώλη του Χονγκ Κονγκ. 

Τον Νοέμβριο του 2015, ένα δεμένο σε δαχτυλίδι μπλε διαμάντι, γνωστό ως «Μπλέ Φεγγάρι», βάρους 12,03 καρατίων, κίνησε το ενδιαφέρον του μεγιστάνα Τζόζεφ Λάου από το Χονγκ Κoνγκ, ο οποίος κατέβαλε ποσό άνω των 40 εκατ. ευρώ για να το αποκτήσει και να το δωρίσει στην επτάχρονη κόρη του, αφού το μετονόμασε προς τιμήν της σε «Μπλε Φεγγάρι της Ιωσηφίνας».

Τέλος, τον Μάιο του 2016, το «Οπενχάιμερ Μπλου», ένα μεγάλο διαμάντι βάρους 14,62 καρατίων, έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ μέχρι εκείνη την εποχή συγκεντρώνοντας το ποσό των 42,8 εκατ. ευρώ εντός δέκα λεπτών από την έναρξη της δημοπρασίας του οίκου Christie’s, στη Γενεύη. Το όνομα και η ιδιότητα του αγοραστή δεν έγιναν ποτέ γνωστά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή