Φάουτσι: Η βοήθεια έρχεται και έρχεται σύντομα

Φάουτσι: Η βοήθεια έρχεται και έρχεται σύντομα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του α’ τετραμήνου του 2021 θα είναι διαθέσιμο στους Αμερικανούς το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, Άντονι Φάουτσι.

«Ίσως μιλάμε για έως τον Απρίλιο, έως τα τέλη Απριλίου» έσπευσε να διευκρινίσει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Η βοήθεια έρχεται και έρχεται σύντομα» συνέχισε ο κορυφαίος επιστήμονας. 

Ξεκαθάρισε δε, ότι αυτοί που θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο της Covid-19 θα είναι οι υγειονομικοί υπάλληλοι, οι ηλικιωμένοι πολίτες και όσοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους από μια ενδεχόμενη μόλυνση.

«Είναι πιθανό, αν και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, να έχουν ύψιστη προτεραιόττητα οι υγειονομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θέτον εαυτόν σε κίνδυνο για να φροντίσουν τους υπόλοιπους» εξήγησε, μεταξύ άλλων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η οριστική ευθύνη για την κατά προτεραιότητα κατανομή του εμβολίου, βαραίνει το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ανοσία και την Εθνική Ιατρική Ακαδημία.

Οι δυσκολίες του εμβολιασμού

Ωστόσο, η διανομή του εμβολίου αποτελεί έναν δρόμο γεμάτο λακκούβες, καθώς πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών -για παράδειγμα το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech θα πρέπει να διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες- το μεγαλύτερο πρόσκομμα αφορά το πώς θα πειστούν οι Αμερικανοί να εμβολιαστούν.

«Είναι ένα από τα πράγματα, τα οποία μας ανησυχούν» παραδέχθηκε ο Φάουτσι, παραπέμποντας σε μια μερίδα ανθρώπων, η οποία δεν θέλει να εμβολιαστεί. «Ενδεχομένως αυτοί οι άνθρωποι να πειστούν να εμβολιαστούν στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο του έτους».

Όμως, εκτίμησε ότι εφόσον οι άνθρωποι δουν ότι πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο, τότε θα έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να εμβολιαστούν. «Όταν ακούς ότι έχει αποτελεσματικότητα 90-95%, είναι πολύ πιο πιθανό να εμβολιαστείς».

Οι νέες δηλώσεις του Φάουτσι, παρά την πρόσφατη αισιοδοξία για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, το οποίο παρέχει ανοσία σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, επέρχονται σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη χρονική περίοδο για τις ΗΠΑ. Κι αυτό, διότι χθες οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν περισσότερα από 150.000 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή