«Ανοσία της αγέλης με ποσοστό εμβολιασμού 40%»
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Ανοσία της αγέλης με ποσοστό εμβολιασμού 40%»

56" χρόνος ανάγνωσης

Ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάλε, Αλεξάντερ Κεκουλέ εκτιμά ότι ο εμβολιασμός του 40% του πληθυσμού κατά της Covid-19 θα ήταν ήδη αποτελεσματικός. 

«Πιστεύω ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι είναι δυνατόν να εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι για να υπάρξει ενός είδους ανοσίας της αγέλης. Δεν εννοώ όμως την ανοσία του 70%, ποσοστό με το οποίο αποτρέπεται μαθηματικά η εξάπλωση του ιού, αλλά εάν εμβολιάσουμε στοχευμένα τμήματα του πληθυσμού, για παράδειγμα εκείνα που είναι κοινωνικά πολύ δραστήρια, τότε με περίπου 40% ανοσίας της αγέλης (λόγω του στοχευμένου εμβολιασμού) θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μόνο με μεγάλη δυσκολία. Επιπλέον, υπάρχει το μέρος του πληθυσμού που έχει ήδη μολυνθεί και έχει μερική ανοσία με φυσικό τρόπο», είπε ο καθηγητής σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Die Welt.

Ο λοιμωξιολόγος επέκρινε επίσης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι μερίμνησε πολύ αργά για την προμήθεια ταχέων δοκιμών αντιγόνου. «Η Γερμανία το συνειδητοποίησε πολύ αργά, πρέπει να το πούμε ευθέως. Τώρα άλλες χώρες έχουν ήδη αγοράσει σε μεγάλο βαθμό τα διαθέσιμα γρήγορα τεστ», όπως είπε.  

Πηγή: Die Welt